Nieuwsbrief

Beste mensen,

De eerste echte nieuwsbrief van de Hommelhoeve verschijnt hier voor je (had heel wat voeten in de aarde aangezien wij meer plezier beleven aan buitenwerk dan computerwerk J) midden in de Kersttijd!

Wij kijken terug op een mooi, productief en leerzaam jaar! We kijken uit naar het nieuwe jaar waarin nog weel meer gaat gebeuren en de Hommelhoeve verder zal groeien! De Hommelhoeve wordt nog mooier, nog productiever, nog leerzamer én nog gezelliger!

De cursussen (moestuin, preparaten, compost) waren inspirerend en enthousiasmerend. Er is een verkenning gemaakt met de zelfoogsttuin die veel prachtige groente heeft geleverd en mensen die betrokken zijn geraakt bij De Hommelhoeve. Van de wintergroente hopen we nog lang te genieten en er is ook nog steeds het eea te koop.

De eerste stier is geslacht en er bereiken mij vele lovende berichten over de smaak van het vlees. Wij vinden het zelf ook heel lekker! Dankjewel lieve Sten!

De drie mooie kastanjebruine Duroc biggetjes Knir, Knar en Knor zijn tegenover de koeienstal komen wonen. Daar hebben zij genoten van de melkoverschotten en groenteresten en ze groeien als kool. Ze hebben de verdwaalde aardappelen inmiddels aardig uit het veld gegeten en een flinke modderpoel gecreëerd!

Het was een gezellige boel bij het stratenmakersfestijn en wat is er hard gewerkt die dagen! Degene die hun vleespakket kwamen ophalen, konden er van meegenieten. De bestrating ligt er precies op tijd in, wat een grote verademing is bij dit natte weer. Ook de verbouwing van ons woonhuis is deze maand flink opgeschoten.

Sinds een paar dagen voor Kerst staan de koeien (4+1 kalf) op stal en loopt de melkgift rap terug. Behalve op eerste Kerstdag. Toen Ferdi thuis kwam om ze te melken waren ze uit de stal verdwenen. Gelukkig niet ver weg, want ze stonden van een heerlijk kerstmaal te genieten in mijn moestuin! De Russische roerbakkool was waarschijnlijk het lekkerst want daarvan is niet veel over, maar palmkool en boerenkool smaakten ook erg goed.

De vaarskalveren (Hermien en de tweeling Grietje en Greetje) aan de overkant van de weg doen het goed in hun prachtig pluizige, Brandrode vacht. Toch zou een schuilstal wel fijn voor ze zijn. Die is dan ook al een tijd geleden besteld en we wachten op de komst ervan. Als het bevalt, krijgen de stieren Gert-Jan en Sep in de andere wei er ook eentje. Dan kan ook het jongste stierkalf Hannes daarheen. Maar nu nog niet, lekker bij zijn moeder Hendrika.

Er is een begin gemaakt met de nieuwe zelfoogsttuin in de wei voor het huis. Daar wordt momenteel ook gewerkt aan de permanente varkenswei, maar daarvoor moet eerst de sloot geschoond worden en de wilgen geknot, waarmee vandaag een begin is gemaakt. De houtsnippers liggen al grotendeels op de bedden waar de bessen en frambozen komen. Met dank aan de toekomstige stagiaire (fijn dat je komt!), die een dagje kwam meelopen, en nog een aantal helpende handen.

Straks kun je groente oogsten terwijl naast je de koeien met hun kalveren grazen en de varkentjes met hun snuit in de grond wroeten. Groente die niet voor mensen geschikt is, kan direct over het hek naar de dieren toe! Heb je interesse in een abonnement op de zelfoogsttuin? Laat het weten! En heel graag doorgeven aan andere mogelijk geïnteresseerden.

Begin volgend jaar willen we een bijeenkomst organiseren om samen ze zoeken naar een goede formule voor het komende seizoen (en de komende jaren) op de Hommelhoeve. We gaan graag in gesprek over wat redelijke prijzen zouden zijn voor zelfoogsters, waar vraag naar zou kunnen zijn vanuit potentiele klanten, hoe wij meer mensen kunnen bereiken en de groep met betrokkenen kunnen vergroten. Vind je het leuk om hierbij aanwezig te zijn of denk je goede ideeën te hebben, laat het ons dan weten!

We merken dat mensen op verschillende manieren betrokken kunnen en willen zijn bij het wel en wee op De Hommelhoeve. Dat is echt heel verheugend om te merken! En zo verschillend als er mensen zijn. Bijv. als groente- en/of zuivel abonnee of -klant, door een plek te bieden voor een afhaalpunt, door voor een groepje mensen de bestellingen op te halen en te verdelen, of door te helpen met klussen op en rond de boerderij (of de pc). Er is een trouwe tuinploeg die een vaste dag per week komt meewerken in de tuin. Het is fijn om je te verbinden met de groente die je gaat eten, met Moeder Aarde en met de frisse buitenlucht, waarin je zinvol actief ben. En het is ook nog eens heel gezellig. Wil je een keer meewerken? Vast of incidenteel, ook op andere dagen straks als het seizoen weer losbarst, veel is mogelijk: laat het me weten via mail of app!

Graag maak ik nog een keer reclame voor de cursussen het komende jaar:

Moestuincursus

Preparatencursus

Compostcursus

Aanstaande vrijdag 6 januari, op Driekoningen, gaan we het Driekoningenpreparaat roeren en uitbrengen. Tijdens het roeren zal Jan Weijsenfeld er alles over vertellen. Ik ben heel benieuwd en kijk er naar uit. Wil je het ook meemaken? Stuur me even een berichtje.

Rest me jullie allen een goed uiteinde te wensen en vooral een heel goed begin van een prachtig, groeizaam, vruchtbaar nieuw jaar!