Zelfoogsttuin

Abonnementen Zelfoogsttuin

Met een abonnement voor de zelfoogsttuin ben je deelgenoot van De Hommelhoeve. De tuin wordt als het ware een beetje jouw tuin want je bent verzekerd van een aandeel in de tuinopbrengst die je wekelijks mag komen oogsten. Naast voedselproductie in overeenstemming met de natuur, draag je bij aan een natuurrijk landschap met hoge biodiversiteit.

Hoe werkt het zelf oogsten?

Je komt wekelijks naar De Hommelhoeve, een prachtige plek in het landschap tussen de IJssel en de Veluwe. Op de tuin vind je de informatie en benodigdheden, zoals bijvoorbeeld een weegschaal en mesjes. Er zal aangegeven staan welke groentes die week klaar zijn om geoogst te worden en hoe je die kunt oogsten, zoveel als past bij je abonnement. Dit gaat op basis van vertrouwen.

Op de vaste openingsdagen is er altijd iemand aanwezig om te helpen met oogsten of vragen te beantwoorden.

Openingstijden

Woensdag: 9.00 – 18.00 uur

Vrijdag: 13.00 – 18.00 uur

Zaterdag: 9.00 – 13.00 uur

Wat kost het?

Met een abonnement verbind je je voor een heel seizoen oogsten, vanaf april/mei in 2023, tot zolang er eten is in de winter, voor € 375,- per persoon. Dit komt neer op € 7,50 à € 8,50 per week.

Bij een gemiddeld voedingspatroon ben je bij de biologische winkel of bezorgdienst al gauw het dubbele per week kwijt aan groente, dus naast alle andere voordelen, is het ook nog eens financieel voordelig om zelf je groente te komen oogsten.

Het jaarbedrag wordt vooraf voldaan, zodat de opstart- en lopende kosten hiervan betaald kunnen worden. Indien nodig, kan er in termijnen betaald worden. Sowieso is in overleg veel mogelijk.

Voor kinderen binnen het gezin van een abonnee betaal je € 10,- per levensjaar, per jaar. Voor een kind van 5 jaar betaal je € 50,- Een kind van 10 jaar kost dan € 100,- voor een heel jaar verse groente.

Je kunt ook eerst een proefabonnement voor een maand nemen voor €35,- per persoon. Als je het omzet in een jaarabonnement, gaat dit bedrag uiteraard van het jaarbedrag af. Zo kun je proberen of het wat voor je is en zit je er niet aan vast als het toch niet blijkt te passen.

Aanmelden kan hieronder. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en het aantal volwassen en evt. kinderen (met leeftijd) waarvoor je een abonnement wilt.

Waar werk je aan mee?

Met je abonnement maak je natuurinclusief, biodynamisch boeren en het onderhoud van een mooi, natuurlijk landschap mogelijk. De gemeenschap van consumenten en producenten steunen de landbouw. De Engelse term daarvoor is: Community Supported Agriculture, oftewel CSA. De abonnees en tuinders dragen als gemeenschap samen de tuin. De tuinders met hun arbeid, de abonnees met hun bijdrage in geld en als je het leuk vindt, meehelpen in de tuin (geen plicht). Ook delen ze de oogst die er is. Meestal is er overvloed en als er minder is (bijv. door extreem weer of een plaag), dan delen ze in het risico dat er iets minder te oogsten valt. We streven er naar om jaarrond van het land te kunnen eten. Jaarlijks zullen we de tuin met de abonnees evalueren en teeltwensen ons ter harte nemen.

Teeltwijze

De Hommelhoeve is een kleinschalig gemengd boeren bedrijf met een zoveel mogelijk gesloten kringloop. Tussen singels en hagen met inheemse bomen en struiken zijn kleine akkers en weides waarop we voedsel verbouwen voor mens en dier. Gemengde bedrijfsvoering wil zeggen dat we groenteteelt, fruit- en notenbomen en kleinschalige akkerbouw (granen, voederbieten, aardappelen etc.) en het houden van dieren (Brandrode runderen, Duroc varkens, Welsumer kippen en honingbijen) combineren. Het land levert voedsel voor de dieren (gras, hooi, granen) en de dieren leveren voedsel voor ons en de prachtigste mest die, verwerkt tot geprepareerde compost, de bodem verrijkt en de bodemvruchtbaarheid bevordert. De voedselproducten die dit oplevert, zoals bijvoorbeeld aardappelen en vlees, zijn los van het zelfoogst-abonnement verkrijgbaar. Abonnees hebben hierbij voorrang op losse verkoop.

We werken op biologisch-dynamische wijze (meer info zie: https://bdvereniging.nl/landbouw. We telen alles met behulp van natuurlijke middelen zoals vruchtwisseling, combinatieteelten, compost en veel handwerk. Er is veel ruimte voor natuur om de landbouwpercelen heen.

We zaaien ons plantgoed zelf en kiezen voor zaden van zaadvaste rassen, zo mogelijk biologisch-dynamisch of van eigen oogst. Het streven is helemaal van zaadje tot oogst op eigen land, zodat je gevoel krijgt bij de hele plant. De moeilijkste periode om te overbruggen is als de wintergroenten op raken of aan het einde van hun bewaarbaarheid zitten en er nog niet veel nieuws van het land komt. Het streven is om dit ‘gat’ minimaal te houden, met behulp van de tunnelkas om het seizoen te verlengen en eeuwenoude methodes als inkuilen, drogen, fermenteren en inmaken. Abonnees worden van harte uitgenodigd (niet verplicht) hieraan deel te nemen, opdat we zo lang mogelijk genieten van al het moois en lekkers van De Hommelhoeve.