Kippen

De Haan scharrelt met de hennen door de ren en regelmatig ook over het erf en door het groen. Zo scharrelen ze hun natuurlijke kostje bij elkaar aan groenvoer en insecten. Daarnaast krijgen ze Voer (geplette granen) van eigen land, aangevuld met biologische legkorrel.

De kippen op de Hommelhoeve zijn met 1 haan en 14 hennen momenteel. De prachtige Welsumer haan past op een diversiteit aan hennen, merendeels Welsumers en wat kruisingen met iets donkerder kippen, een geadopteerde blonde en 2 gekregen kleine kipjes.

Onze kippen zijn door een broedse hen, een kloek genoemd, zelf uitgebroed en grootgebracht. Als een hen goed broeds is, krijgt ze de kans om een nestje uit te broeden. Sommigen zijn daar beter in dan anderen maar proberen mag. Er was dit voorjaar een nestje van 8 kuikens uitgekomen. Het is best een kunst ze goed tegen rovers te beschermen. Er lopen nu nog 4 kuikens in het verplaatsbare kuikenhok in de walnotenboomgaard en dat gaat goed.

In de winter zijn er minder eieren, dan krijgen de kippen wat rust en we lichten niet bij. Alleen de jongste hennen die net beginnen te leggen geven wat eitjes. Alle anderen houden een winterstop en gaan weer leggen als het lichter en warmer wordt.

Als wij thuis zijn, mogen de kippen zelf hun kostje bij elkaar scharrelen op het erf en het land. Behalve in de moestuin, dat is voor de mensen. De kippen vinden het erg fijn om hun eigen gang te gaan. Zo nemen ze een stofbad in de schuur, pikken ze lekkere hapjes uit het stro in de koeienstal en het hooi en graan bij het voerhek van de koeien. En natuurlijk een grote variatie aan groene plantjes en blaadjes en lekkere wormpjes en kevertjes.

Deze kipjes eten behoorlijk lokaal, want ze scharrelen zelf en krijgen geplette granen die op de Hommelhoeve zijn verbouwd, momenteel spelt, tarwe, Rogge, haver en een beetje gerst. Daarnaast zit er altijd biologische legkorrel in de voerbak voor als ze binnen zijn.

Want als wij weg zijn, mogen ze scharrelen in de met netten overdekte ren (tegen de havik, die is tot nu toe alleen geweest als wij zelf niet thuis waren). ’s Nachts zitten ze gezellig met z’n allen op stok in het hok en doen we de ren dicht opdat de marter of de vos niet op bezoek kunnen komen. Zo leven de kippen op de Hommelhoeve best een goed kippenleven.