Bijen

Hier wonen de bijenvolken in 4 verschillende korven en kasten. Dit zijn honingbijen. Op de Hommelhoeve zijn ook veel hommels en solitaire, wilde bijtjes. Die wonen bijvoorbeeld in de rietstengels van het dak en de gaatjes van het houten keukenrek of in de grond.

Alle bijen, hommels, vlinders en andere vliegende insecten dragen samen bij aan de bestuiving van vruchtdragende planten, struiken en bomen.

Een bijenvolk heet de Imme. De bijen, een koningin met heel veel werkbijen, functioneren samen als één levend wezen.

In het voorjaar als het warm en zonnig is, kan een volk gaan zwermen. Een nieuw geboren koningin vliegt dan met een deel van de bijen weg om een nieuwe woonplek te zoeken. Hier hing er woensdag eentje in de perenboom. Die woont nu in de topbarhive.

In de appelboom hangt de Weissenseifener hangkorf, gemaakt door Corine met roggestro en koekenpoep van De Hommelhoeve. Dit model bijenkorf is ontwikkeld om de bijen een woning te bieden die de natuurlijke raatbouw benadert. Hier woont ook een nieuwe zwerm.

In De vierhoekige kasten van Corine en Jan zaten nog volken die in de kast overwinterd hebben. Het volkje dat in de topbarhive zat, heeft de winter niet overleefd. Waarom is ons een raadsel. In elk geval hebben we lekker van de raathoning gesnoept. Hopelijk krijgen we dit jaar ook weer wat honing van de bijen en blijven ze allemaal in leven.