De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

De lente hangt in de lucht! We hebben al een paar zonnige droge dagen gehad, dat doet de bloemen en ook de dieren en de mensen goed. Heb je ook zo'n zin om buiten aan de slag te gaan? Ik wel! De grond in de tuin moet eerst nog verder opdrogen, maar in de kas staan allerlei groene blaadjes die zich prima lenen voor salade, roerbak of stamppot met aardappelen ;-)

Buiten zijn de frambozen en aardbeienbedden netjes gemaakt en er is nog veel meer dat onderhoud vraagt, daarover lees je meer in deze nieuwsbrief. En natuurlijk is er nieuws over de dieren, plannen voor een tent en weer een preparatencursus...

Meewerkdag natuuronderhoud: zaterdag 16 maart 9.00 - 16.00 uur

Crowdfunding Grote Tent

Preparatencursus: start 2e Paasdag, maandag 1 april, geen grapje ;-)

Lichtwortel

Dieren nieuws

Tuin nieuws

Open dag op De Hommelhoeve: 2e Pinksterdag

DeDae komt met 'Aardedans' vrijdag 14 juni

Meewerkdag natuuronderhoud: zaterdag 16 maart 9.00 - 16.00 uur

Intussen is deze nieuwsbrief wat laat verzonden maar in de vorige had het al gestaan, dus er heeft zich een leuk aantal mensen aangemeld om mee te komen helpen. Waarmee? Komende zaterdag gaan we onderhoud plegen aan de poel door de begroeiing van voornamelijk wilg en els aan de zuidkant te snoeien. Van de takken maken we een takkenril waar o.a. de ringslang in kan vertoeven. Doordat er meer licht op de poel komt, blijft de waterkwaliteit beter voor allerlei amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders, en voor watervogels en insecten.

In de vorige nieuwsbrief stond vrijdag 15 maart ook aangekondigd, maar deze is komen te vervallen.

Kom zaterdag meedoen en meld je aan bij Jasmijn of Ferdi of via NL Doet of kom gewoon aan als je dit nog op tijd leest!

 

Crowdfunding Grote Tent

Zeer regelmatig krijgen wij de vraag of er op De Hommelhoeve plaats is voor een bijeenkomst, cursus, viering of kampje. Vaak lijkt ons dat erg leuk (ondanks dat het meestal financieel niet veel oplevert). We denken dat we hier een mooie plek hebben en willen die graag beschikbaar stellen voor verschillende gelegenheden. Vaak past het hier prima en buiten is er ruimte genoeg.

Maar wat als het nat weer is??? Bij slecht weer hebben we geen goede schuilplek waar de bijeenkomst doorgang kan vinden.

Daarom denken we al enige tijd aan een grote tent (met houtkachel) zodat we beschut tegen weer en wind kunnen zitten en de bijeenkomst door kan gaan.

We hebben al een mooi ontwerp laten maken door Michiel Slee van “Slee Produkties”. Het gaat om een forse tent waar we comfortabel een flinke groep mensen in kunnen ontvangen. Zoiets als op de foto hieronder, maar dan in beigetinten.

Het benodigde bedrag is € 10.000,-

Voor de grond om de boerderij heen hebben we destijds ook een crowdfunding gedaan en die leningen zijn inmiddels terugbetaald. Toen voelde het ook als "nooit geschoten, altijd mis" en "nee heb je, ja kun je krijgen", dus waarom nu niet?

Dus bij deze de oproep: wie wil een grote tent voor op De Hommelhoeve mee financieren?

We denken aan bedragen tussen de € 500,- en € 2000,-. We willen het bedrag in 5 jaar terugbetalen, jaarlijks 20%. Of je mag het bedrag (deels) gebruiken om er alvast een bijeenkomst in de tent mee voor te financieren!

Preparatencursus: start 2e Paasdag, maandag 1 april, geen grapje

Deze winter lezen Jan Weijsenfeld en ik, Jasmijn, met een groep samen 'De Landbouwcursus' van Rudolf Steiner, wat me boven verwachting inspireert. Ook bij Jan leidt het tot verdieping en nieuwe inzichten, versterkt door het nieuwste boek van Edith Lammerts van Bueren 'Leven met Persephone', waar ik ook in begonnen ben. De landbouw heeft een wat ik noem materiële kant, de 'stofjeskant', die zich toont in bijvoorbeeld het bodemonderzoek dat we hebben laten doen en de maatregelen die daaruit voortkomen zoals bekalken.

Voor de meer fijnstoffelijke, geestelijke kant van de landbouw en de hele natuur, hebben we in onze cultuur veel minder woorden en ik voel ook schroom om er iets over te zeggen. Maar ik ervaar ze als reëel ik vind dus het een grote meerwaarde hoe Edith met Persephone woorden gevonden heeft voor het werken met natuurwezens en beschrijft hoe de bd-preparaten werken aan de verbinding tussen aarde en kosmos versterken en de rol die wij als mens daarin spelen. Ook al zijn wij als westerse mens nu nog helemaal niet zo bedreven op dit vlak. Ik zie de natuurwezens zelf niet letterlijk, maar soms kan ik toch voelen, dan krijg ik een kippenvelrilling over mijn lijf, dat het over iets 'waars'/waarachtigs gaat als het erover gaat dat deze wezens graag door de mensen erkend willen worden en in die zin 'gezien' als wij de samenwerking met hen opzoeken, ook al is het op onze onbeholpen gebrekkige manier. De intentie komt wel over. Nou ja, zo een paar woorden van mij. Met dit deel van de landbouw verbind ik mij als ik met de preparaten bezig ben. Het lijkt me mooi om op een gegeven moment hier op De Hommelhoeve een groep mensen te hebben verzameld die zich (intensief) wil verbinden met het bereiden van en werken met de preparaten en alles wat hierbij komt kijken.

Voor dit jaar worden de nieuwe inzichten meegenomen in de preparatencursus die Jan weer gaat geven het komend seizoen.

Heb je interesse? Laat het weten aan Jasmijn. Hier vind je meer informatie. We beginnen op maandag 2e Paasdag 1 april met het roeren en uitbrengen van het koemestpreparaat.

Lichtwortel

Om bij het geestelijke aspect van de landbouw aan te sluiten, lichtwortel is een plant die de lichtkrachten in de mens versterkt. Iets wat we in donkere tijden best kunnen gebruiken. Jan en Ferdi gaan de lichtwortelteelt van iemand overnemen en naar De Hommelhoeve verplaatsten. Jan is aan een monnikenklus bezig en graaft de wortels, die naar onder steeds dikker worden, bij de Korenblik in Warnsveld uit de grond. De bovenste dunne delen van de wortel worden zorgvuldig bewaard en gaan straks hier de grond in.

De dikke delen van de lichtwortel kun je eten, rauw geraspt, in de stamppot, prutjes of gebakken als chipjes en versterken dus de lichtkrachten in de mens. Op www.lichtwortel.nl vind je een schat aan informatie als je er meer over wilt weten. Deze geoogste lichtwortel is te koop hier in het melklokaal :-)

 

Dieren nieuws

Brandrode runderen, koeien, kalfjes en stieren

De stieren staan gedrieën op een stuk grond met schraal gras en bos in Hoenderloo. Een fantastische speeltuin voor Sep, Hannes en Sietse en ze zien er dan ook goed uit. Wel is Ferdi er druk mee omdat er regelmatig vers water naartoe moet en hooibalen. Hier zie je hoe hij er eentje uit de verpakking de wei inrolt. In de hooiruif op de achtergrond zat nog genoeg. Hieronder wordt even de rangorde herijkt.

In de stal op De Hommelhoeve zijn intussen de kalfjes Stijn en Marijke geboren. Je leest het goed, we gaan naar een nieuw naamgevingssysteem, want met 2 moeders (en straks drie) waarvan de naam met een H begint, verdwijnt de logica dat het kalf met dezelfde beginletter begint als de moeder. Volg je het nog?

In elk geval werd stiertje Stijn geboren tijdens de koffie toen we de verjaardag van vrijwilliger Stijn hier vierden!

Marijke is ook een fijne tuinhulp naar wie nu een vaarskalfje genoemd is. De koeien hebben genoeg melk voor hun kalf en ook een beetje voor ons. Kom gerust eens proeven.

Hieronder zie je het jongvee in de nog te natte wei. Ze hadden het geluk dat degene die de stal ging opstrooien het poortje liet openstaan. Zo konden ze al een voorproefje nemen op de in aantocht zijnde lente!

Gezien de grote gaten die ze maken, moeten ze toch nog even op stal wachten op drogere grond. Maar die komt er zeker aan!

Duroc varkens

Knor heeft Arie nu al enkele weken op bezoek en hopelijk gaat dat er toe leiden dat over iets minder dan 3 maanden, 3 weken, 3 dagen er biggetjes geboren zullen worden! Hier zie je het paar met elkaar kennis maken:

Op de foto is er nog een draadje tussen beide varkens dat na een uurtje weg ging. Na de korte knokpartij die toen volgde, was de strijd beslecht en bleek, ondanks zijn leeftijd en formaat, Arie de baas te zijn. Ze liggen nu heerlijk samen in het hutje van Knor en delen tafel en bed :-)

Bijen

Voor de bijen op De Hommelhoeve heeft zich een aantal mensen gemeld dat zich over hen wil ontfermen als imkers. We zullen zien hoe dit zich verdeelt. We hopen dat 2 van de 4 volkjes de winter wel overleefd hebben, maar zeker is dat nog niet want het is nog erg stil.

Onze vriend en bijna buurman Bas Strijker van Bijodivers, gaat naar de topbarhive kijken, want daarin is tot nu toe geen enkel volkje de winter doorgekomen. Ook de hangkorf behoeft gerepareerd te worden en een betere bijenstal. Genoeg te doen voor de bijenliefhebbers. Ter inspiratie deel ik hier een lezing met Jaques van Alphen die Bas in Empe organiseert. Van harte aanbevolen!

Kippen

Aangezien de bijen zich nog niet laten zien, volgt hier een plaatje van de kippen, toevallig van alle kleuren wat op de foto:

Ze zijn weer goed aan de leg en maken mooie donkergele dooiers doordat ze naast bio legkorrel en onze eigen graantjes hun eigen "salade- en insectenbuffet" bij elkaar scharrelen in de middagen.

Ik bedank ze iedere dag voor die lekkere eitjes!

 

Tuin nieuws

In de zelfoogsttuin worden gewasresten die niet zo makkelijk verteren weggehaald om op de composthoop te versnipperen, zoals de stengels van veel koolsoorten.

De aardbeien en frambozen staan er steeds netter weer bij. Te oogsten valt er nog van de pastinaak op het land. De rotte exemplaren kunnen meteen over het hek naar de varkens, die smikkelen er dankbaar van. Prei staat er ook nog een behoorlijke vracht, dus kom er vooral wat uitsteken.

In de kleine kas staat naast een hoop salade/stamppotgroen nog wat knolselderij en groenselderij, snijbiet en andijvie. Ook wordt er al volop voorgezaaid:

 

Open dag op De Hommelhoeve: 2e Pinksterdag, maandag 20 mei

Noteer de datum alvast in je agenda want we gaan van de De Hommelhoeve Open Dag op 2e Pinksterdag een traditie maken! Heb je een idee voor een leuke kraam of andere bijdrage, meld het bij Jasmijn.

 

DeDae komt met 'Aardedans' vrijdag 14 juni

Nog een vooraankondiging: dansgroep DeDae komt na het overweldigende succes vorig jaar hun prachtige voorstelling 'Aardedans' met live muziek nog eens geven op De Hommelhoeve. Hier vind je meer informatie en kun je reserveren.

 

Frisse lentegroet,

 

Jasmijn

 

 

 

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261