De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

  • Inleiding
  • Vleespakketten rund, losse verkoop varken en kip, aardappelen en zuurkool:
  • Ophaalmoment zaterdag 17 februari: 14.00 - 16.00 uur
  • Zelfoogsttuin
  • Meewerkdagen 15 en 16 maart: NL Doet! bij De Hommelhoeve
  • Imker gezocht
  • Stagiaire nieuws

Inleiding

Onder het genot van de radio van de voegers hier onder het kantoorraam, schrijf ik deze eerste nieuwsbrief van het jaar 2024! Leuke zender, ABBA en meer jeugdsentiment... :-) En fijn dat er weer stappen gezet worden in de bouw van ons toekomstige woonhuis! We krijgen mooie voegen, hoor.

Iets verder weg hoor ik een knorretje van Knor. Zij gaat heel binnenkort uit logeren bij een beer hier in de buurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een zeer geslaagde kerstzang in de stal en de verstilde tijd erna vierden wij vanmorgen in bescheiden vorm Maria Lichtmis, het laatste lichtfeest van de donkere helft van het jaar. De laatste kaarsstompjes mochten opbranden in de grond van Moeder Aarde. We hebben de kaarsjes niet meer nodig nu de zon weer in kracht toeneemt. De eerste krokussen en sneeuwklokjes komen al tevoorschijn. Mijn eigen verkoudheid is nog niet helemaal over, dus ik probeer nog wat rust te bewaren om echt fris en fruitig het voorjaar weer in te gaan. Hopelijk komt dat moment gauw. Ondertussen heb ik de Landbouwcursus, die Rudolf Steiner 100 jaar geleden gaf, gelezen. Hierin geeft hij handvatten voor een vruchtbare landbouw, waarvoor hij ook preparaten geeft, zoals we die hier ook gemaakt hebben. Interessant!

Qua cursussen is het dit jaar nog rustig. De preparatencursus is in beraad en welke vorm het krijgt, misschien een preparatenwerkgroep? Dat gaat nog blijken.

Vleespakketten

Onlangs zijn varken Knar en stier Gert-Jan geslacht, na een (naar ons idee) mooi leven als landbouwhuisdier. Knar heeft lekker in de grond kunnen wroeten en in de modder gespeeld met zijn broer en zus. Gert-Jan is bij zijn moeder opgegroeid, heeft altijd buiten gegraasd, enkele malen een kudde koeien mogen dekken, en is bijna 3 jaar geworden. Dankjewel lieve dieren.

Vleespakketten zijn er met 5 kg grasgevoerd rundvlees voor € 120,-. Er zit een evenredige verdeling in het pakket van het vlees zoals dit van het dier afkomt. Op verzoek kunnen we daar wel enigszins in schuiven.

Het scharrelvarkensvlees past wel in de vriezer en is in de losse verkoop dus per zelf te kiezen hoeveelheid.

Houd je van goed vlees? De smaak van het vlees van beide dieren is al goedgekeurd!

Bestel dan een rundvleespakket of kom naar de boerderij! Bel of mail Jasmijn: info@dehommelhoeve.nl of 06-24663720

Ophaaldag: zaterdag 17 februari 14.00 - 16.00 uur op De Hommelhoeve

Op dat moment zijn aardappelen, zuurkool, varkensvlees en wat kip ook te koop. Vooral aardappelen zijn nog veel op voorraad, dus zegt het vooral voort! Dankjewel alvast.

Met hulp van drie Warmonderhoffers zijn er kippen geslacht. Er is nu nog maar één haan in de toom, wel zo rustig voor de hennen, waar een paar heel tamme bij zijn: Zelfoogsttuin

Het is nog rustig, maar de grond is mooi aan het opdrogen en we hopen van harte dat dat nog even doorgaat, zodat we over enkele weken weer mooie zaaibedden kunnen maken om weer een grote verscheidenheid aan lekkere groente te gaan verbouwen. De zaadbestellingen zijn de deur uit, dus hopelijk komt het gauw binnen. Het voorzaaien begint zo zoetjes aan weer. Als je het leuk vindt om eens mee te helpen, op dinsdag is nog altijd de vaste dag dat je vanaf 9.00 uur daarvoor welkom bent.

Abonnement zelfoogsttuin

Wat is er lekkerder dan zelf je verse groente oogsten uit de tuin? En dat zonder de hele tuin zelf te hoeven onderhouden en organiseren? Onze zelfoogsttuin biedt uitkomst! Wil je meedoen met oogsten dit jaar? Het oogstseizoen duurt zolang er groente is. Kleinfruit en bloemen die in de zelfoogsttuin groeien, horen er ook bij.

Neem een abonnement voor een jaar voor € 375,- per volwassene en voor kinderen 10 euro per levensjaar, zie info op de website: zelfoogsttuin. Daar kun je je ook aanmelden! In overleg met Jasmijn is er van alles mogelijk. Wij verheugen ons al op een mooi tuinjaar.

Heb je zin om buiten actief te zijn en tegelijk de omgeving van 'jouw' tuin alvast te helpen mooi houden? Lees dan even verder. Er komen dit jaar meer georganiseerde meewerkdagen, vooral in de tuin. Deelname is vrijblijvend en niet verplicht als abonnee.

Meewerkdagen 15 en 16 maart: NL Doet! bij De Hommelhoeve: 9.00 - 16.00 uur

Natuur op en om de boerderij en landerijen is heel natuurlijk. Biodiversiteit staat hier niet alleen op papier zeg maar :-) En die moet onderhouden worden. En dat is leuk! Houd je van een dag (of twee) lekker zinvol fysiek bezig zijn in de buitenlucht?

Trek dan je werklaarzen aan en kom vrijdag 15 maart en/of zaterdag 16 maart naar De Hommelhoeve!

We gaan o.l.v. Ferdi met snoeischaren en handzaagjes de begroeiing van met name jonge wilg en els aan de zuidkant van de poel kort snoeien, zodat er meer licht op het water valt. Het water blijft schoner, er is minder algenvorming en het dichtslibben/vervenen wordt tegen gegaan waardoor de poel open blijft voor allerlei insecten, watervogels en amfibieën zoals kikkers, padden, salamanders. Een nuttige klus voor de natuur en gezellig om samen te doen. Je kunt ons vinden op NLDoet, maar je kunt je ook rechtstreeks melden bij Ferdi: 06-25013261 of info@dehommelhoeve.nl

Koffie, thee en koek worden verzorgd en soep tussen de middag.

Imker gezocht

We zoeken iemand die zich over enkele bijenvolken die hier wonen wil ontfermen. Jan Weijsenfeld beheert ook een volk en Ferdi helpt met zwermen vangen t.z.t.

Stagiaire nieuws

Afgelopen herfst hebben we met veel lof en dank afscheid genomen van onze Warmonderhof stagiaire Sophie, al komt ze nog regelmatig langs om de vorderingen te volgen hier. Intussen kijken we uit naar de komst van onze nieuwe Warmonderhof stagiaire Rosetta, fijn dat het is gelukt! Je zult haar wel ontmoeten als je vanaf eind april op de boerderij komt.

 

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261