De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

Biodyneren op de Hommelhoeve zaterdag 9 september: nog enkele plaatsen beschikbaar!

 

Vleespakketten en groentekraam: bij het vlees ophalen zaterdag 9 september tussen 11.00 en 14.00 uur zal ook een mooie groentekraam zijn voor losse verkoop van groente en aardappelen en ander lekkers van de boerderij. Nog enkele pakketten beschikbaar!

 

Fietstocht langs IJsselmarke boerderijen: zaterdag 16 september

 

Aardappelen te koop: flinke voorraad, komt allen!

 

Compostcursus 13 en 14 oktober

 

Zuurkoolworkshop: 19 en 22 september

 

Meer boerderijnieuws:

Zelfoogsttuin

Helpen in de tuin: elke dinsdag

Plaatjes van het werk op de boerderij

Zelfoogsttuin in de avondschemering, nog steeds welkom voor bijvoorbeeld een proefabonnement!

 

Biodyneren op De Hommelhoeve

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor komende zaterdag 9 september, dus meld je gauw aan voor een heerlijk culinair tuindiner met het lekkers van de boerderij. De weersverwachting is prachtig! Voorafgaand is er een rondleiding over de tuinderij en de landerijen van De Hommelhoeve. Lees hier de verdere informatie: Biodyneren op De Hommelhoeve


Vleespakketten te koop

Afgelopen vrijdag hebben we afscheid genomen van de koe Geintje. Ze is geslacht, nadat ze, naar ons idee, een mooi koeienleven heeft gehad. Ferdi mocht mee ter begeleiding. We vinden het fijn als ook haar vlees een goede bestemming krijgt en er mensen van genieten, daarom verkopen we vleespakketten, die het liefst opgehaald mogen worden op:

zaterdag 9 september tussen 11.00 en 14.00 uur

Voor degenen die ook komen Biodyneren, zij kunnen het later meenemen na het diner.

Vleespakketten zijn 5 kg en bevatten een verscheidenheid aan vlees zoals dit van het dier afkomt, dus bieflapjes, stoofvlees, braadvlees, gehakt, entrecote, schenkel, worst, ed.

De kosten zijn € 120,-. Je kunt contant betalen of ter plekke geld overmaken op rekeningnummer NL15Trio0784730059 tnv Bouwman Boomverzorging ovv vleespakket september 2023.

Hier zie je haar liggen in de wei. Dankjewel!

Groentekraam: zaterdag 9 september: 11.00 - 14.00 uur

Ook is er een mooi gevulde kraam ingericht waar lekkere aardappelen, vlees en groente van De Hommelhoeve te koop zijn, ook als je geen vleespakket besteld hebt. Zegt het voort en neem gerust je vrienden, buren en familie mee :-)

 

Aardappelen te koop: 5 kg voor € 12,50

Ook per 1 kg te koop voor € 3,00.

Vier soorten: Alouette, Twister, Carolus en Ditta.

Van alles is een flinke hoeveelheid met vereende krachten van het land gekomen: super gewerkt allemaal!

Fietstocht zaterdag 16 september

Een georganiseerde fietstocht van ca. 22 km voert ons door het prachtige landschap van Eerbeek, Hall en Empe.
Onderweg bezoeken wij 3 bedrijven die op een
natuurinclusieve / duurzame manier voedsel produceren.
Met respect beheren en benutten ze het landschap.
Onderweg horen we ook wat over het landschap.
Start om 13.00 uur bij Kruiskerk Eerbeek.

Uiterlijk 16.30 uur zijn we weer terug.

Kruiskerk Eerbeek, dr. Gunningstraat 27
Aanmelden tot uiterlijk 14 september via
activiteiten@kruiskerkeerbeek.nl
Deelnamekosten € 5 inclusief koffie/thee

De regio rond Eerbeek, Hall en Empe kent een authentiek en aansprekend landschap. Dit landschap kenmerkt zich door een unieke zonering, kleinschaligheid, afwisselend met een rijke, natuurlijke diversiteit. Onderweg zal emeritus hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, Paul Opdam, hierover wat vertellen.
De 3 boerenbedrijven die we gaan bezoeken zijn lid van het Voedselnetwerk IJsselmarke. IJsselmarke levert ons lekker, vers en gezond voedsel, maar er is meer. Kernwoorden die zij
gebruiken zijn: van de lokale boer, eerlijke prijs, herstel
biodiversiteit, goed voor de aarde, duurzame landbouw en
zorg voor dieren.
De bedrijven die we gaan bezoeken zijn:
Het Voedselbos te Eerbeek, Bio-boerderij De Kruytbosch
in Hall, Natuurboerderij De Hommelhoeve in Empe.

Welkom fietsers!

 

Compostcursus 13 en 14 oktober 2023

In de herfst organiseren we weer de compostcursus met op vrijdagavond theorie en zaterdagochtend praktijk, gegeven door Jan Weijsenfeld.

Meer informatie vind je hier: Compostcursus

Je kunt je al opgeven bij mij, Jasmijn via: info@dehommelhoeve.nl

Zuurkoolworkshop

Binnenkort gaan we van heel wat witte kolen in de tuin zuurkool maken. Hopelijk lukt het het zo goed als vorig jaar.

Voorlopige data:

dinsdagmiddag 19 september 14.00 - 17.00 uur

vrijdagochtend 22 september 9.15 - 12.15 uur

Meer informatie en aanmelden bij Jasmijn via info@dehommelhoeve.nl

Meer boerderijnieuws

Er groeit en bloeit zoveel lekkers en moois in de Zelfoogst-groentetuin! Er is veel te oogsten en we zijn erg blij met de ongeveer 25 abonnees die ervan genieten! Er is nog genoeg groente voor meer mensen, dus ben of ken je iemand voor wie het zelf groente oogsten wel iets zou kunnen zijn? Stuur vooral door om eens te komen kijken, proeven en proberen met een proefabonnement. Meer informatie vind je hier: Zelfoogsttuin De Hommelhoeve

Komende zondagmiddag houden we een gezamenlijke picknick bij wijze van Oogst- en Dank Feest met de zelfoogsters om samen te genieten van allerlei lekkers dat ieder gemaakt heeft van de groente uit de tuin. En om ideeën, recepten uit te wisselen, elkaar te ontmoeten en het leven te vieren!

Helpen in de tuin

Dat de tuin er zo weelderig en rijk bij ligt, is mede te danken aan het vele werk dat we er met een heel aantal fijne tuinhelpers aan verrichten! En natuurlijk alle natuurkrachten die zo hun werkzaamheid hebben.

Door de mensen wordt er gewied en geschoffeld en er zijn nog allerlei gewassen gezaaid voor in de herfst en winter, zoals radijsjes, herfstraap, raapsteel, rucola, mizuna, veldsla en winterpostelein. Voor de nateelt in de kas wordt koolrabi en nog meer sla gezaaid.

Lijkt het je wat om eens te komen helpen op de tuinderij? Om zinvol in de buitenlucht bezig te zijn, bij te dragen aan een fijne, natuurrijke boerderij, om je hoofd leeg te maken van andere zaken, om te ontspannen of je juist in te spannen? Iedere dinsdag om 9.00 uur werkt er een groep mensen mee in de tuin. Het is op allerlei manieren zinvol, zowel productief en nuttig als rustgevend en gezellig! Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Op andere dagen wordt er ook vaak gewerkten is hulp welkom, neem even contact op als je voor het eerst wilt komen.

 

Plaatjes van het werk op de boerderij

Waar de aardappelen van het land af zijn is ook het roggestro binnengehaald. Daar is intussen onze potstalmest uitgereden:

En ondergewerkt:

De zomertarwe op de andere graanakker is mooi gerijpt met zomerse weer en wordt hier met een maaidorser geoogst. Het stro komt later nog, maar het graan zit mooi in silo's.

In het najaar wordt er nog een varken geslacht, maar nu hebben ze eerst nog gezelschap van speelmaatjes in hun wei.

Het jongvee van nu 2 jaar oud, loopt samen in een weide.

De stier Sepp is geen familie dus mag de pinken dekken. Hij is al best bazig, dus zal vervolgens dit najaar geslacht worden. De grote stier Gert-Jan is zo goelijk van karakter dat hij nog een derde jaar mag blijven. De jonge koeien zijn goed te herkennen aan hun hoorns en poten.

De kalveren van Geintje hebben hun hoorntjes fier rechtop staan, dat zijn Grietje en Greetje. Hermien, de dochter van Hartig, heeft ze net als haar moeder meer naar voren staan. Het jonge stiertje Hannes is nu ook een ruim jaar, en gaat straks mee naar de stierenkudde samen met het nieuwe stiertje Sietse en oom Gert-Jan, als die terug is van zijn logeerpartij bij een andere kudde.

De grote koeien vinden hun draai in de nieuwe samenstelling. Hier worden ze naar de lekker sappige weide gebracht.

Jong geleerd, is...

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261

Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekijk online