De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

In deze nieuwsbrief:

- Varkensvlees te koop

- Zelfoogsttuin in volle gang, nog ruimte voor nieuwe instap abonnees of losse verkoop

- Helpen in de tuin

- Reservering rundvleespakket geopend

- Biodyneren bij De Hommelhoeve

- Groentes die op dit moment te oogsten zijn

De zomer zindert op De Hommelhoeve! Het gonst van de hommels, bijtjes, vlinders en andere kleine zoemers zoals de mug hier in kantoor nu ik eindelijk deze nieuwsbrief typ! In de vorige hommelbrief, na de open dag, was ik namelijk vergeten te melden dat we nog overheerlijk varkensvlees te koop hebben. Bij deze dus:

Varkensvlees te koop

van een van onze eigen Duroc scharrelvarkens. Er zijn:

worstjes

schnitzels

hamlapjes

karbonades

spekblokjes

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo'n sterkok met vlees, maar alles wat ik van dit dier in de pan leg, wordt gewoon ontzettend lekker! Het maakt niet zoveel uit hoe lang of kort of warm of heet, het wordt gewoon altijd lekker mals! Dat hoor ik ook terug van de mensen die het al geproefd hebben. Het zal met het soort te maken hebben, Duroc dus, want aan de kok ligt het in mijn geval niet! En vast ook met de ruimte die ze hebben om echt varken te kunnen zijn, wroetend met hun neus in de grond en rollend in de modder. En goed Hommelhoeve voer :-)

Zelfoogsttuin in volle gang

Heerlijk, eindelijk vakantie! Voor de kinderen en ook een beetje voor mij want ik hoef niet op en neer naar school.

De tuinderij heeft geen vakantie, die groeit en bloeit uit volle borst en blijft maar bruisen van overvloeden aan prachtige groentes! Hier zie je de pronkbonen staan pronken, pas lekker als gedopte boon en nu vooral mooi. En en komkommer in de kas!

Het aantal zelfoogstabonnees groeit gestaag, welkom aan alle nieuwe oogsters. Via via komen er mensen bij; het enthousiasme van de mensen die al komen werkt erg aanstekelijk. Wil je een keer komen kijken en proberen of het wat voor je is? Je kunt beginnen met een proefabonnement, je krijgt zoveel uitleg en hulp als nodig is en je komt nog eens landbouwhuisdieren en andere oogsters tegen. En veel lekkere kersverse groente van een mooie plek op aarde! Kijk op de website voor meer informatie: Zelfoogsttuin De Hommelhoeve

Onder aan deze brief staat een lijstje met wat er nu zoal te oogsten is.

Helpen in de tuin

Het is ook gewoon fijn om je te laven aan de fijne plek die De Hommelhoeve geworden is, de bloemen te ruiken, de koeien te horen grazen naast de tuin en soms een varkensknorretje. Daarbij is er in die bruisende tuin ook veel werk, aangezien alles er goed groeit, ook de plantjes die wij niet kunnen eten. Heb je zin om eens te komen helpen met tuinwerk? Je bent van harte welkom!

Op dinsdagochtend is er de grootste groep helpers om bij aan te sluiten, maar ook op andere dagen wordt er gewerkt door ons en/of Sophie, onze Warmonderhof-stagiaire. Kom gewoon langs of stuur even een berichtje naar Jasmijn: 06-24663720 of info@dehommelhoeve.nl. Bellen kan ook, al ben ik niet altijd in de buurt van de telefoon.

Reservering rundvleespakketten geopend

Het gaat goed met de Brandrode runderen in de verschillende kuddes. De kalfjes groeien als kool en huppelen vrolijk door de wei tussen hun moeders door. De koeien zwiepen met hun staarten de vliegen weg. Hun vachten glanzen in de zon. De familiekudde met stier Gert-Jan erbij is nu compleet. Straks gaat hij weer uit logeren bij een andere kudde.

We kunnen niet alle dieren houden, hoewel we er het liefst geen weg zouden doen. De keus is echter toch gemaakt en 1 september wordt er koe Geintje geslacht. Wij zijn haar nu al dankbaar voor al het moois dat ze ons gegeven heeft, met als sluitstuk het vlees en ook wat benodigdheden voor de preparaten die wij eind september, met Michaƫl, gaan maken.

We gaan weer vleespakketten van 5 kg maken en ook bottenpakketten van waarschijnlijk 3 kg. Om hiervoor alvast te reserveren, stuur een bericht aan Jasmijn: info@dehommelhoeve.nl.

Biodyneren op De Hommelhoeve

Hier is alvast een vooraankondiging voor een heus oogstdiner! Op zaterdag 9 september kun je komen dineren in de tuin op De Hommelhoeve. We sluiten hiermee aan bij het project Biodyneren van de BD-vereniging, dat biologisch-dynamisch koken en landbouw bij elkaar brengt met het organiseren van diners op meerdere biodynamisch werkende boerderijen.

Voorafgaand aan het diner is er een rondleiding over de boerderij en landerijen en aan tafel kun je in gesprek met zowel de boer(in) als de kok, die je met haar gerechten de eigenheid van De Hommelhoeve laat proeven en ervaren. Meer informatie volgt, maar ben je graag van de partij? Reserveer dan alvast zowel in je agenda als bij Jasmijn, er is beperkt plaats.

Groentes van dit moment

Wat we met de huidige zelfoogsters niet op krijgen, kan ook los gekocht worden, graag zelfs! Meld je even bij Jasmijn of Sophie als je er bent.

 

courgette (in het melklokaal of in het schuilstalletje op de tuin, of zelf van de plant gesneden)

sperziebonen, zowel aan de struikjes als de stokken

de laatste tuinbonen

knolvenkel

groenselderij

koolrabi

spitskool

verse ui met loof of droge

knoflook

prei

sla

andijvie

snijbiet

ijskruid

asia slamix

radijsjes

een heel bed vol eetbare bloemen!

kapucijners en daartussen de klimcourgetten

peultjes

de laatste erwtjes en te dikke peultjes die je ook kunt doppen

kruiden

Nieuw-Zeelandse spinazie komt eraan

Russische (rode) kool, palmkool, groene en rode boerenkool, hiervan kun je de onderste blaadjes afsnijden voor in je roerbak of smoothie.

Over een paar weken zijn er ook veel worteltjes/peentjes.

 

De bloemkool en broccoli is echt prachtig en zo lekker! Alleen is er niet zoveel tegelijk klaar, dus is dat voorlopig voor de abonnees gereserveerd.

Het zelfde geldt nu voor de worteltjes, komkommers, tomaten en paprika. Die beginnen nu te komen, dus in eerste instantie zijn ze voor de abonnees. Dat kan veranderen als ze goed op stoom komen.

Als je groente komt oogsten en je treft een minder mooi exemplaar of je komt bij doorgeschoten sla of andijvie, dan heb je geluk: Loop ermee naar de varkensweide en ze komen het uit je hand eten! Als ze tenminste niet te lui zijn of hun buikjes net rond gegeten hebben... Dan mag je het in/bij de voerbak gooien.

 

Nog wat leuke plaatjes:

De Aardedans van DeDae bij ons in de tuin was echt fenomenaal prachtig en ontroerend tegelijk:

Volgend jaar komen ze waarschijnlijk weer!

Stilleven op de vroege morgen met kippen en geroerd kiezelpreparaat:

De hertenblaas gevuld met duizendbladbloemen wordt weer op zijn vaste zomerstek gehangen op een zonnige plek in de wind:

Marijn vindt een egel en brengt die naar een veilig plekje waar hij rustig slakken kan eten :-)

De groentes zijn zo mooi, het past gewoon niet op een foto. Toch nog een poging van deze spitskool, kapucijners met bloemen, leuke tomaatjes, het eetbare bloemenbed en het aardappelveld:

Stier Gert-Jan meet zijn krachten met het boompje:

Het bord aan de weg groeit!

Muzikanten aan de weg:

 

Poesjes in de wilgenboom:

Het laatste poesje wordt in augustus opgehaald en helpt mij even mee met deze nieuwsbrief. 

Daarna heb ik even pauze :-)

Over pauze gesproken, wij kunnen op vakantie en gaan volgende week naar Texel! Stagiaire Sophie neemt zolang de tuinderij en de levende have waar, met wat hulp. Heb je zin om ook te komen helpen, zeker welkom!

 

Zonnige Zomergroe(n)ten vanaf De Hommelhoeve,

Jasmijn

 

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261

Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekijk online