De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

Open Dag op 2e Pinksterdag, maandag 29 mei 10 - 17 uur

Zelfoogsttuin seizoen is van start

Varkensvlees te koop

Aardedans, de voorstelling van DeDae komt naar de Hommelhoeve

 

Open Dag op De Hommelhoeve: 29 mei

Het heerlijke zomerse voorjaarsweer is dan eindelijk gekomen, waar we volop van genieten tijdens het werk. Want de voorbereidingen voor de open dag zijn in volle gang! In de tuin wordt enthousiast en hard gewerkt om alle achterstand, opgelopen door het natte, koude voorjaar in te lopen. De voorgekweekte plantjes staan zo goed als allemaal in de grond en er is al weer een nieuwe lichting gezaaid, voor de latere oogst. Hier zie je de planters in de mooi opgedroogde tuin. Zonet is daar een perfect buitje overheen gegaan, zodat alles nu lekker aan de groei kan komen. Tweede Pinksterdag kun je al het een en ander komen proeven en overwegen of een abonnement op de zelfoogsttuin wat voor je is.

Komt dus allen naar de Open Dag om de tuin, de dieren en landerijen te bewonderen, te horen over de achtergronden en werkwijze en te genieten van al het moois en lekkers dat er is. Zie het programma op de website: https://www.dehommelhoeve.nl/

Het belooft een gezellige en interessante dag te worden!

De akker verderop in de straat bij Land van Ons is bewerkt en ingezaaid met zomertarwe. Op de akker voor aan de weg, is een deel van het wintergraan ondergewerkt als groenbemester. Daarop zijn de aardappelen gepoot met hulp van stagiaire Sophie, blije kinderen en die handige trekker en pootmachine, aan de praat geholpen door boer Ferdi!

De stiertjeskudde en de vaarsjeskudde zijn beide naar een nieuwe wei met vers gras (nadat de grootste stier ons een avontuur bezorgde door uit de wagen te springen en een paar rondjes over het erf en door onze achtertuin te wandelen, alvorens zelf weer de wagen in te gaan op weg naar de nieuwe wei). Hier zijn de stieren nu, van rechts naar links: Gert-Jan, Sep en Hannes:

De weides aan huis waar ze stonden toen het eigenlijk te nat was, kunnen zich de komende tijd herstellen. De nieuwe kalfjes Sietse en Hiltje dartelen vrolijk met hun moeders door de wei. Op de foto van de tuin zie je ze achter de bonenstaken lopen. Waarschijnlijk krijgen ze deze week nog gezelschap van een ander kalf van onze stier van vorig jaar, dat door zijn moeder (die een tweeling kreeg) verstoten is. We gaan kijken of we het met de speenemmer groot krijgen of dat het lukt om Hendrika het kalfje te laten adopteren en dat het kalfje nog kan leren om bij de adoptiemoeder uit de uier te drinken. Maar mogelijk komt er op de open dag een kinderactiviteit bij, namelijk kalfje laten drinken uit de emmer :-)

Afgelopen zaterdag zijn alle preparaten die eind september met Michaël de grond in zijn gegaan samen met de cursisten van het afgelopen jaar, opgegraven en uit de grond gehaald. Die kunnen de composthoop en de gewassen verlevendigen de komende tijd, bij ons en bij de deelnemers thuis/op het bedrijf. Jan Weijsenfeld kan er altijd zo inspirerend over vertellen, dat is niet na te doen. Telkens hoor ik hetzelfde weer met nieuwe oren, of blijven me andere aspecten ervan bij. Deze keer is dat, in mijn zoekende bewoordingen, zoiets: Met de preparaten verbinden wij als mens actief de wereld van het minerale, het plantenrijk en het dierenrijk met elkaar en geven deze verbinding mee aan de compost, die als de bloedsomloop in het bedrijf is, wanneer je het bedrijf beschouwt als een levend organisme. Het materiaal voor de hoop komt van het hele bedrijf vandaan, via de koeien of de moestuin, en komt via de hoop weer op het land, dat zo herkent dat het als het ware bij elkaar hoort. Zo bouwen en versterken de preparaten de bedrijfsidentiteit. Misschien komt dit wat abracadabra over, al voelde het zaterdag heel logisch aan. Dat ligt mogelijk aan mijn bewoording of aan ons bevattingsvermogen :-) Ook al kan ik het niet allemaal uitleggen, door het doen wordt het een levend gebeuren en krijgt het voor mij (met de jaren) zijn diepere zin en betekenis.

Ondertussen worden erf en paden over de landerijen netjes gemaakt, de veewagen verbeterd, 3 ooievaarsjongen grootgebracht (de 4e is door de ouders over boord gekiept) en daaronder torenvalkjes uitgebroed, bordjes opgehangen aan de paal, en bijenzwermen gevangen. Sinds gisteravond, ja het was een heel gebeuren zo voor het raam van de kinderslaapkamer, woont er een bijenvolkje in de hangkorf die Corine, onze imker, gemaakt heeft van roggestro en koeienmest hier van het land, volgens een speciale methode.

Intussen is ons eerste varken geslacht, de dikste, Knir. Maar niet nadat hij een prachtig varkenswaardig leven gehad heeft als scharrelvarkentje, samen met zijn broertje en zusje, met zijn snuit wroetend in de wei en rollend in de modderpoel, lekker gesmikkeld heeft van aardappelresten, de melkoverschotten, groenteresten, geplette granen van het land, geweekt in eigen wei of die van de Vijfsprong en overschotten biopompoenen van Vitalis. Hier zie je dat Ferdi hem kroelt. We bedanken Knir van harte voor het heerlijke vlees dat hij ons gegeven heeft. Op de open dag verkopen we broodjes hamburger en broodjes worst, vers van de BBQ. Ook is er los het één en ander aan vlees verkrijgbaar.

DeDae, het Dutch Eurithmy Dance Ensemble, komt met hun Aardedans workshop en voorstelling bij ons op vrijdag 16 juni. Qua filosofie past het helemaal bij ons en ik heb gehoord dat het op De Zonnegaard in Voorst echt prachtig, betoverend mooi en ontroerend was, dus reserveer alvast een plekje op https://dedae.nl/agenda/16-06-2023-aardedans-de-hommelhoeve-empe/!

Hieronder volgt hun eigen uitleg:

Persbericht Aardedans

DeDae danst voor de aarde. ‘De aarde is een JIJ.’

Alles wat aandacht krijgt, gaat groeien en dus stelt DeDae de aarde centraal. DeDae danst de verbinding met de aarde: de seizoenen, het weer, de bodem, de regenworm, de levens- en groeikrachten en toont ook de verstoring en uitbuiting van het verdienmodel.

Dat is onze boodschap: onze dierbare aarde vraagt aandacht, vraagt menselijke en creatieve verantwoordelijkheid.

DeDae staat voor Dutch Eurythmy Dance Ensemble. Wij zijn een groep van zes jonge getalenteerde euritmiedansers met in het dagelijks bestuur Gia van den Akker en Roos Naves. Wij laten ons leiden door het ritme van nu en morgen, we bewerken actuele thema’s, maken producties en ontwikkelen workshops voor verschillende doelgroepen.

Komende tijd bezoeken we met onze performance en workshop ‘Aardedans’ boerenerven, dansen met de bezoekers en de boeren en maken door de dans ons respect en liefde voor de aarde voelbaar.

Dans, tekst, muziek, zang en beeld gaan in elkaar over: Teksten uit ‘Broze Aarde’ van Antjie Krog, een fragment uit de proloog ‘Iets met Boeren’ van Peter Dictus/Bureau Pees, toespraak van Roos Saat voor de Rabobank; muziek van
Vivaldi/Richter, Agnes Obel en Nynke Laverman bewerkt door Annie Tangberg.

Van harte aanbevolen!

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261

Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekijk online