De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

In deze nieuwsbrief lees je over de nieuwe zelfoogsttuin en de Open Dag op De Hommelhoeve, die op Tweede Pinksterdag maandag 29 mei gehouden wordt. En wat er zoal meer gebeurt op de boerderij in de aanloop naar de lente en het nieuwe teeltseizoen.

Zelfoogst tuin

De zelfoogsttuin van vorig jaar vinden we zo'n mooi concept, dat we het dit jaar groter gaan aanpakken. Wanneer je zelf je eten oogst, verbind je je met de aarde en de bodem waar het op gegroeid is. Uit de enthousiaste reacties van de huidige abonnees horen we dat dit een heel goed gevoel oplevert en dat het eten fantastisch smaakt. Het is bijna als een goed gelukte eigen moestuin, maar dan zonder de hele verantwoordelijkheid en al het voorwerk voordat er geoogst kan worden! Tussen de groentevakken is een pluktuin met fruitbomen, frambozen en bessenstruiken aangeplant voor de zelfoogsters. Ieder die dat wil, kan hiervoor een abonnement nemen voor het hele seizoen.
Lijkt dit je wat en wil je meer weten? Kijk dan bij Zelfoogsttuin en/of stuur een bericht aan Jasmijn via info@dehommelhoeve.nl.

Op de Open Dag op 2e Pinksterdag 29 mei zal De Hommelhoeve voor het eerst aan de wereld laten zien wat de boerderij zoal te bieden heeft. Er zullen rondleidingen worden gegeven op de zelfoogsttuin, een rondwandeling over de landerijen, een inhoudelijke voordracht, een bijen excursie en meer activiteiten voor jong en oud. Naast een markt wordt er een restaurant ingericht, waar je, al luisterend naar de live muzikale omlijsting, kunt genieten van al het lekkers dat deels van de boerderij komt. Het programma verschijnt t.z.t. op de website.
Komt allen en zegt het voort!

De nieuwe tuin is in voorbereiding op het stuk grond tussen de straat en het huis. In de tuin van vorig jaar staat al ui en knoflook en de kas voor de komkommers, tomaten, paprika, peper en aubergines. Met dank aan de vlijtige handen en ijverige werklust van de vele tuinhulpen en klushulpen is de nieuwe varkenswei klaar, het bakhuisje omgetoverd in gereedschapshok en 'preparatenheiligdom'. De opkweekkas staat vol met plantjes die popelen om buiten uitgeplant te worden!
De grond in de nieuwe tuin is eenmalig geploegd om de graszode eronder te krijgen en bewerkt tot een redelijk glad zaaibed. Het eerste jaar tuin op een nieuw stuk is altijd hard werken en alles wat met de machine kan, is gebeurd. De rest komt op ons en ons handgereedschap aan tijdens het seizoen. En een goed bodemleven. Aan wormen is in elk geval geen gebrek, kijk maar naar deze joekel op de foto.
De laatste wintergroenten zoals biet en pastinaak van vorig jaar zijn opgedregd uit de kuil die vol staat met water. Hieronder zie je de grootste en de kleinste biet tussen de jongens in op de rand van de kuil. We hebben er lang van kunnen genieten en verwerken nu de laatste exemplaren zelf of laten dit door de varkens of koeien doen.
De laatste aardappelen moeten gauw verkocht worden, want als het warmer wordt, gaan ze uitlopen en we hebben geen koeling. Kun je nog een 5kg zak gebruiken? Laat het weten.
Het is echt weer voor laarzen en we oefenen geduld tot het voldoende is opgedroogd om al die plantjes buiten te zetten en op de Open Dag een mooie tuin te kunnen presenteren!


Toch is de lente in aantocht!
Er kunnen elk moment kuikentjes geboren worden, want de kloek zit nu toch al bijna drie weken op het nest. De bijen zoemen zodra de zon zich laat zien druk af en aan met stuifmeel. En in de stal zijn twee prachtige kalfjes geboren: Sietse en Hiltje. Hun moeders hebben meer melk dan de kalfjes op kunnen, dus als je eens wilt proeven, kom maar langs!

We zien je graag op de Open Dag!

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261

Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekijk online