De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

Wat was de Open Dag op De Hommelhoeve afgelopen Pinkstermaandag weer een mooie dag! Nogmaals veel dank aan ieder die aan dit welslagen bijgedragen heeft! En welkom aan een heleboel nieuwe lezers van deze Hommelhoeve nieuwsbrief! Er is nieuws van de boerderij en er komt een aantal mooie, zinnige, educatieve of ontspannende activiteiten op en rond de boerderij. Onderaan dit bericht vind je een sfeerimpressie van de open dag.

Maar eerst lees je in deze nieuwsbrief:

  • DeDae komt met Aardedans op vrijdag 14 juni!Lees verder of reserveer hier alvast je kaartje.
  • Nieuws uit de zelfoogsttuin
  • Helpen op De Hommelhoeve
  • Donaties
  • Ecstatic Dance in de natuur: zaterdag 8 juni
  • Open perceeldag: rondleidingen biodiversiteit: zaterdag 6 juli
  • Diermonologen op De Hommelhoeve: zaterdag 7 september, en aansluitend:
  • Biodyneren op De Hommelhoeve: zaterdag 7 september

DeDae dansvoorstelling 'Aardedans' op De Hommelhoeve op vrijdag 14 juni

Reeds lang aangekondigd maar nu nadert toch echt het moment dat DeDea weer naar De Hommelhoeve komt. Het was vorig jaar betoverend en ontroerend zo prachtig, in alles. Ik ben heel blij dat ze weer willen komen!

In hun eigen bewoording:

DeDae danst voor de aarde. ‘De aarde is een JIJ.’ Alles wat aandacht krijgt, gaat groeien en dus stelt DeDae de aarde centraal. DeDae danst de verbinding met de aarde: de seizoenen, het weer, de bodem, de regenworm, de levens- en groeikrachten en toont ook de verstoring en uitbuiting van het verdienmodel. Dat is onze boodschap: onze dierbare aarde vraagt aandacht, vraagt menselijke en creatieve verantwoordelijkheid.

Workshop: 18.30 uur

Voorstelling: 20.00 uur

Lees meer op hun eigen website www.dedae.nl en zorg dat je erbij bent door hier je kaartje (met of zonder workshop) te reserveren.

Nieuws uit de zelfoogsttuin

Tussen de ongelofelijke stortbuien en het wegzakken daarvan door, is er hard gewerkt om toch mooie lekkere groentes te telen. De eerste oogst is wat later dan gehoopt, maar nu toch echt wel begonnen. Hier zie je onze overbuurvrouw en zelfoogster met een bosje radijsjes en wat aardbeitjes bij de raapstelen staan. Een deel is al in bloei geschoten en een tweede deel kan nog heerlijk in een roerbak of lentestamppotje.

Zo was het slabed vorige week en als het zo hard doorgroeit, is heel binnenkort de eerste sla van de volle grond klaar! En de tuinbonen, peultjes en kapucijners...

Je kan nog instromen! Kijk bij Zelfoogsttuin op de internetpagina van De Hommelhoeve.

Helpen op De Hommelhoeve

Ook in de tuinploeg is altijd plaats voor extra helpende handen. Wil je fijn met je handen in de aarde bezig zijn? Je hoofd leeg maken en tussen de grazende koeien, dartelende kalfjes, knorrende Knor, zoemende bijtjes, fladderende vlinders en vogelgekwetter lekker buiten bezig zijn? En tegelijk ook nog bijdragen aan een mooie tuin met goed voedsel?

Er zijn grove klussen en meer fijnzinnig werk, voor ieder wel iets passends. En soms zijn de zogenaamd minder leuke klussen als onkruid verwijderen toch heel gezellig als je samen de klus klaart! Meld je bij Jasmijn als je eens wilt proberen of het wat voor je is: 06-24663720

Aankomende week komt de klas van onze oudste zoon een aantal ochtenden meewerken op de tuin tijdens hun kamp. Leuk en leerzaam!

Donaties

Er zijn mensen die De Hommelhoeve een warm hart toedragen en graag financieel willen bijdragen om het op poten zetten van deze kleinschalig gemengde boerderij mogelijk te maken, los van producten of tuinwerk. Sommigen wonen te ver weg of zijn anderszins niet in de gelegenheid mee te werken of klant te zijn, maar wel in staat tot financiële steun en dat is ook heel belangrijk in de huidige maatschappij. Wij zijn jullie zeer dankbaar!

Zoveel ben ik niet met de computer bezig, maar ik zie ineens dat ik het best heel goed beschreven heb op onze website onder het kopje 'Vriend worden' :-) Kijk daar eens als het je aanspreekt.

Ecstatic Dance in de natuur

Een spontane activiteit even tussendoor: Ecstatic Dance in de tuin! We hebben nu al een aantal keer met veel plezier in de tuin gedanst, dus dat doen we zaterdag 8 juni graag weer!

Altijd al eens met de blote voetjes in het gras willen dansen? Omringd door de stilte en de geluiden in de natuur, de kwetterende vogels en zoemende bijtjes?

Neem dan je kans waar en kom op zaterdag 8 juni naar De Hommelhoeve!

19.00 - 19.30 LiveConcert met Johann Flores
19.30 - 20.00 Openings-Natuur-Ceremonie met MC Merijn
20.00 - 22.00 Ecstatic Dance met Martyn Zij
Met om 22.00 feestelijk fruit na afloop.
We schenken thee en heerlijk verfrissend water met citroen of munt.
 
Het is voor iedereen toegankelijk. Danservaring is niet nodig. 
In de ceremonie vooraf worden de guidelines uitgelegd en een veilige bedding gecreëerd voor elke danser om vrij in te bewegen. Hierna start Ecstatic met een professionele DJ die een bijzondere dansreis aanbiedt door een eigentijds muzikaal danslandschap.

Hier koop je tickets.

Open Perceeldag zaterdag 6 juli

Hoewel wij geen pachter zijn bij hen, heeft Land van Ons' ons gevraagd om tijdens hun Open Perceeldag Empe ook twee rondleidingen te verzorgen over ons land. Dit om te laten zien hoe de biodiversiteit zich ontwikkelt in de door ons aangeplante boomsingels, hagen, houtwal en bosschages waar een wandelpad doorheen slingert dat we onderhouden. Bij onze buren op Hommelstraat 2 en het aangrenzende perceel van Land van Ons zijn ook rondleidingen en aan de Weijenbergweg worden van eieren en melk of wei van De Hommelhoeve en meel van Land van Ons pannenkoeken gebakken. Daar kun je dus lekker pannenkoek snoepen met uitzicht op onze koe met kalfjes en jongvee, want die lopen daar op een perceel dat wij pachten van de provincie.

Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd. Hier verschijnen binnenkort waarschijnlijk de tijden van de rondleidingen en meer info.

Over biodiversiteit gesproken, deze enorme platbuik libelle in de tuin vond Marijn wel indrukwekkend:

Diermonologen en Biodyneren op De Hommelhoeve: zaterdag 7 september

Bedankt voor alle tips die binnenkwamen n.a.v. mijn vraag in de vorige nieuwsbrief.

Het is gelukt, er heeft zich een kok aangediend. Twee zelfs: Arjan en Carla! Twee toppers die vanuit hun initiatief Leef-Vrij! in Vorden ook regelmatig voor groepen koken met wat de boerderij zoal te bieden heeft. De biologisch-dynamische landbouw en keuken is hen op het lijf geschreven. Dat past dus helemaal bij ons!Op 7 september is het gelukt om het tuindiner te kunnen combineren met een Koe-monoloog, verzorgd door Wim van Oort. Op de internetpagina van de BD-vereniging staat over de Diermonologen het volgende:

Diermonologen geven dieren een stem. Ze vinden plaats op biodynamische boerderijen en iedereen mag er aan meedoen. Deelnemers nemen plaats in de stal of in het weiland, op ooghoogte van de dieren, bijvoorbeeld op strobalen, zodat ze goed contact met hen kunnen maken. Eerst volgt een oefening  om dit contact te versterken. Vervolgens draagt de verteller een Diermonoloog voor, onder andere over hoe dieren hun eigen aard tonen, wat hun natuurlijke behoeftes zijn en hoe om te gaan met het levenseinde. Er zijn vier versies: een koe-monoloog, een kip-monoloog, een varken-monoloog en een geit-monoloog. Na afloop van de monoloog vertelt de veehouder zijn of haar persoonlijke verhaal, de visie op het houden van dieren en de dilemma’s die hij of zij ervaart met betrekking tot dierenwelzijn. Vervolgens nodigt de verteller de toeschouwers uit om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

De dag ziet er nu als volgt uit:

15.15 uur aankomst

15.30 uur Koe-monoloog olv Wim van Oort

16.30 uur Rondleiding over de boerderij en landerijen

17.30 uur Biodyneren in de groentetuin

Meer informatie over kosten en opgeven volgt later. Als je nu al weet dat je wilt komen, stuur dan een mail aan Carla via: carla@leef-vrij.nl

Impressie van de Open Dag op Pinkstermaandag

Voorbereidingen: De parkeerweide wordt glad gereden.Rosetta maakt alles netjes met de bosmaaier.

De kramen zijn gehaald.

De laatste aardappelen gesorteerd.

Op de dag zelf:

Er was te veel om op de foto te zetten, dus een kleine greep zie je hier. De mooi voorbereide parkeerweide was opeens kletsnat, dus dat moest even vlot getrokken worden. Maar ook een erg leuk niet te plannen evenement was te aanschouwen.

De dag begon namelijk met een uniek tafereel:

Vooraan in de wei pal naast de oprit, werd het 6e en laatste kalfje geboren van dit jaar! Diverse mensen hebben de eerstgeborene van Hermien soepeltjes op de wereld zien komen. We noemen hem Henk ;-)

 

Verder was het ook een zeer geslaagde dag, veel fijne mensen, heerlijk weer, mooi aangeklede kramen, goed gevulde activiteiten, gezellige muziek, lekker eten.

De loterij was ook erg leuk! Met van alle kramen een mooie prijs.

De trekking was echt een feestje:

Met als klap op de vuurpijl de hoofdprijs, het zelfoogstabonnement voor het aankomend seizoen, dat toekomt aan niemand minder de voormalige bewoners van deze boerderij!!!

Een mooie afsluiting van een mooi dag kregen we als gezin en stagiaires en buren van Bas en André: een levende lijve voorstelling van het in de hangkorf kiepen van een bijenzwerm die we die dag gekregen hadden! Het ging en gaat nog steeds heel goed met het bijenvolk.

Wat een prachtige open dag was dat!

Nog maar nauwelijks bekomen van het ene evenement of ik ben tussen het tuinwerk door al weer bezig met een aantal volgende. En dan staan de groepen die willen komen helpen op het land en een nachtje kamperen er nog niet eens tussen! Dat organiseer ik zo'n beetje allemaal tussen de bedrijven door. Ik merk dat ik het leuk vind om mensen te betrekken bij de boerderij, hen te laten zien en ervaren waar het eten vandaan komt en dat dat zo dichtbij de natuur is, of iig kan zijn. En tegelijk zijn we nog steeds een beginnend bedrijf, waarbij alle activiteiten weer meer bekendheid kunnen genereren bij geïnteresseerd publiek en dus potentiële klanten kan opleveren.

Het ideaal en het economisch belang komen ook hierin samen.

Hartelijke groet,

Jasmijn

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261