De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

De Open Dag op De Hommelhoeve komt er weer aan!

In deze nieuwsbrief komt aan de orde:

- Open Dag op maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag

- Abonnement Zelfoogsttuin

- DeDae komt met 'Aardedans' op vrijdag 14 juni

- Nieuws van de boerderij

- Tuinnieuws

- De tent (of het huis?)

- Soms zit het mee en soms zit het tegen

Nu te koop van eigen erf: losse verkoop van rundvlees en varkensvlees, verse eieren, de laatste aardappelen voor 1 euro de kilo want ze lopen uit, lichtwortel, enz... alles in het melklokaal op de boerderij!

Open Dag op De Hommelhoeve

Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei 2024, stellen we het erf weer open voor geïnteresseerden, betrokkenen, klanten. Komt allen kijken wat er op de boerderij gebeurt en wat De Hommelhoeve te bieden heeft!

Er zijn rondleidingen over de landerijen en de zelfoogsttuin. Er zal weer genoeg moois te zien zijn, leuks te koop aan de kraampjes en te doen voor grote en kleine mensen. Er is (zelfgemaakt) lekkers aan de restaurantkraam. Jan Weijsenfeld houdt een voordracht: "Biodynamisch: landbouw van de toekomst", er is een excursie langs de bijen en Bas demonstreert hoe van een boomstam een bijenwoning gemaakt wordt.

Heb je zin om mee te helpen in de voorbereidingen en/of op de dag zelf? Meld je bij Jasmijn: 06-24663720

Abonnement Zelfoogsttuin

Ben of ken je een mogelijk geïnteresseerde in een oogstabonnement? Kom gezellig rondkijken, kennis maken, sfeer proeven en neem je familie en bekenden mee naar de open dag! Wie weet of het wat voor je is om zelf je groenten te komen oogsten?

Er wordt al weer flink gewerkt en voorbereid aan het nieuwe teeltseizoen. Toen het even droog genoeg was, heeft Ferdi een groot deel van de compost over het land verspreid. Handmatig hebben we al wat bedjes gedaan en het één en ander gezaaid, maar de grote hoeveelheid plantjes staat te popelen om te worden uitgeplant als de grond helemaal mooi klaar is. En daarvoor gaat het deze week nog opdrogen :-)

Vorig jaar is het, ondanks de late opstart vanwege het natte weer, een heel mooi en rijk oogstjaar geworden, dus dat gaat vast en zeker weer lukken. Je kunt je hier aanmelden voor een zelfoogstabonnement. Als je al een abonnement hebt, hoef je niet meer aan te melden.

Naast de plantjes zie je een poging om de verschillende soorten hommels op de foto te krijgen die met velen op de cotoneaster en de smeerwortel vliegen die rond het bakhuisje staan. Een vrolijk lentegezoem!

DeDae komt weer met 'Aardedans' naar De Hommelhoeve op vrijdag 14 juni

DeDae danst voor de aarde. ‘De aarde is een JIJ.’ Alles wat aandacht krijgt, gaat groeien en dus stelt DeDae de aarde centraal. DeDae danst de verbinding met de aarde: de seizoenen, het weer, de bodem, de regenworm, de levens- en groeikrachten en toont ook de verstoring en uitbuiting van het verdienmodel. Dat is onze boodschap: onze dierbare aarde vraagt aandacht, vraagt menselijke en creatieve verantwoordelijkheid.

Workshop: 18.30 uur

Voorstelling: 20.00 uur

Zorg dat je erbij bent en reserveer hier vast je kaartje (met of zonder workshop).

Nieuws van de boerderij

Hierboven zie je de koeien in de wei grazen. Helaas hebben ze daar nog maar een paar dagen gestaan, want vanwege het natte weer is de grond te zompig. Ze zouden die met hun poten helemaal stuk trappen. Nu staan ze dus weer zo:Misschien zie je dat er een husseling heeft plaats gevonden onder de kuddes. Het jongvee dat binnen in de stal stond, is daar weg. De drie pinken Grietje, Greetje en Hermien, die komende maand hun eerste kalf verwachten, staan bij de melkkoeien Hartig en Sterre in de wei en in de stal.

Deze drie dotjes van kalfjes, Stijn, Marijke en Jan, worden alle drie gezoogd door oermoeder Hendrika, die samen met de vaarskalveren van vorig jaar, Hiltje en Clara, al wel in de wei mogen. Ze hebben nu de tweede weide al leeg, dus we hopen maar op groeizaam weer de komende tijd. Met hun kleine hoefjes trappen ze de grasmat hopelijk wat minder erg stuk... Het is soms een hele puzzel om het rond te krijgen. Het eigen hooi is nu ook op, dus we kijken erg uit naar echt lekker lenteweer met langere droge periodes!

Elk nadeel heb zijn voordeel: in dit geval kon er een zestal kinderen kanovaren op de poel omdat het water nog zo hoog stond van de week. En ik kon het zien omdat het onlangs zo vlijtig open gesnoeid is! Daarvan geniet mijn moederhart: de groten aan de uiteinden met een peddel, de kleineren in het midden. Heel gezellig.

Tuin nieuws

Ook in de zelfoogsttuin is het steeds wachten op een voldoende droge bodem. De potstalmest die afgelopen winter uit de stal kwam, is ondertussen prachtig op deze lange rij gecomposteerd. Hier zie je hoe de compostkeerder van Vitalis (biologisch zaadveredelingsbedrijf hier vlakbij) er overheen rijdt om er een kuub bentoniet en een kuub lavameel doorheen te mengen. Dit om de bodem een goede basis te geven voor de komende jaren.

In de tunnelkas op de achtergrond was het ondanks de sloot en de pomp zo vreselijk nat dat de late en vroege teelt er niets geworden is. We eten dus kleinere beetjes uit de kleine kas, waar de winterknollen inmiddels op zijn en de winterpostelein doorschiet, maar verse knoflook, andijvie en snijbiet zijn er te eten. Van het land halen we vooral nog prei en wie witlof had opgepot eet vast nog net zo lekker witlofsalade als wij! En de allerlaatste zuurkool en boontjes uit de vriezer. Helaas dus nog geen vers groen uit de tuin, het is te nat daarvoor. Gelukkig kunnen we ons met vers zevenblad en jonge brandneteltoppen heel gezond houden! Aangevuld met heerlijk vlees, eieren, zuivel, wat aardappelen, lichtwortel... We komen niet tekort.

Op tweede Paasdag is met een mooie groep mensen het koemestpreparaat geroerd in de regenton waar onze Karel bij staat te roeren, en uitgebracht over land, dat wil zeggen met een emmer en stoffer in het rond gesprenkeld. De nieuwe hoorns, waarin de verse mest het winterhalfjaar in de grond doorbrengt, waren nog niet klaar, maar gelukkig hadden we nog genoeg droog preparaat in de preparatenkist van vorig jaar.

Met het koemest/hoornpreparaat geef je een subtiele 'bemesting' aan de bodem mee, waardoor een harmonische en evenwichtige gewasgroei wordt gestimuleerd. Dankjewel allemaal!

Aanstaande Hemelvaart gaan we de preparaten opgraven, die met Michaël de grond in zijn gegaan.

De tent (of het huis?)

De financiering voor de tent is eigenlijk rond qua toezeggingen voor leningen. Alleen is bij ons zelf de twijfel weer toegeslagen. Natuurlijk zou het voor allerhande activiteiten handig zijn en is het ook een mooi ontwerp om te hebben staan op het achtererf. Alleen is het ook weer een hoop werk om hem goed te bewaren en steeds op en af te bouwen. Een tent heeft niet het eeuwige leven en het is best een uitdaging om de aanschaf terug te verdienen voordat hij het loodje legt, laat staan er iets aan over te houden. En we hebben al vrij veel werk dat wel heel zinvol is maar financieel gezien niet veel oplevert. Goedkopere oplossingen zijn vaak verre van Ferdi's smaak ;-) en ook wel heel erg nodig is het om meer tijd te kunnen steken in de bouw van ons eigen onderkomen, aangezien we nu vijf jaar in de kamperswoonwagen zitten en Evert al in zijn eigen tuinhuis slaapt. Nou ja, zo is de twijfel toegeslagen en de uiteindelijke beslissing stellen we nog even uit. We schuilen indien nodig in de grote schuur of onder een zeiltje. Ondertussen werken we door aan tuinderij, veehouderij en boerenwoning.

Wel heel erg bedankt lieve mensen die hebben willen helpen financieren!

Soms zit het mee en soms zit het tegen

De stieren in Hoenderloo hadden een mooi speelbos, ze hebben zich niet verveeld en zien er prachtig uit. Wel zijn dit jaar de stieren te koop, of ze worden geslacht, om volgend jaar wat minder werk te hebben (hooi en water brengen) en meer tijd voor de bouw aan ons eigen onderkomen :-)

Het was gaaf om een weekend naast de stieren in het bos te kamperen, toen we de pipowagen gingen ophalen uit de stalling! We hadden wel een draadje gespannen zodat ze niet met de wagen konden spelen, dat doen ze beter met elkaar en het bos.

Een foto-verhaal van het stieren ophalen:

Uiteindelijk staan de stieren nu

bij huis in de wei. Eind goed al goed. :-)

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261