De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Zelfoogst Nieuws van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

Hier is wat zelfoogstnieuws voor jullie! De plaatjes houden jullie te goed, anders krijg ik hem niet verstuurd en het is de hoogste tijd om de uitkomsten van de evaluatie met jullie te delen!

In deze nieuwsbrief dus:

Samenvatting Evaluatie zelfoogsttuin

Verbeterpunten

Groentewensen

Abonnementen 2024

Vleespakketten

Aardappelen

 

Evaluatie Zelfoogsttuin Seizoen 2023 De Hommelhoeve

Aanwezig: Jean, Henk, Jan, Marijke, Corine, Stijn, Marrie, Irenne, Els, Marrie, Marianne, Ferdi, Jasmijn

In dit verslag zal ik wat aandachtspunten samenvatten die zaterdag 6 januari naar voren gekomen zijn. Ingebrachte punten van mensen die niet aanwezig konden zijn neem ik erin mee, zonder alles precies per persoon op te schrijven en in herhaling te vallen. Als laatste voeg ik informatie toe over de abonnementen voor komend jaar.

De algehele tendens is dat deelnemers erg blij zijn met de zelfoogsttuin en genoten hebben van de sfeer en de overvloed aan mooie en lekkere groentes. Het sociale aspect met de medeoogsters (elkaar helpen ed), de jongelui die meewerken, de kinderen, dans, diner en open dag niet te vergeten, worden zeer gewaardeerd. Ook het vertrouwen waarmee alles gebeurt, wordt genoemd als positief punt. Maar dan de nattigheid van de laatste maanden: ik heb er zelf last van dat de wintergroente veel minder en slechter is dan waarnaar ik gestreefd heb. Daardoor zou je haast vergeten hoeveel moois en lekkers er van de tuin gekomen is! De trouwe helpers voelen zich waardevol deel van het bedrijf, wat ze zeker zijn. Jan herkent de pioniersgeest van de begintijd van de Vijfsprong. Marrie gaat met pensioen bij de Meander en komt de tuinploeg hier versterken, welkom!

Verbeterpunten:

-   - Met stip op 1: seizoensmeewerkdagen voor de zelfoogsters. Op 4 zaterdagen in het jaar, met de zelfoogsters die dat willen, tuinwerk gecombineerd met gezelligheid. Vroeg inplannen/aankondigen. Gaan we doen!

    - Structuur in de dag: vast tijdstip koffie: 10.15 uur

-   - Opslag wintergroentes, tweedehands koelcel? Meer inmaken?

-    - Watermanagement…

-   - Electrocultuur (koperdraad om een paal gewonden of piramidevormen in de tuin zorgen voor goede energie en gezonde gewassen), experiment: Irenne verdiept zich erin. Ferdi bestelt materiaal.

-   - Broncollector? Werd genoemd, maar ik weet niet meer wat het betekent…

-   - Uien eerder oogsten, jammer van de spint in de komkommer…

-   - Wekelijks bericht met wat er te oogsten is. In de app of op de mail?

 

Groentewensen (die mogelijk wel maar mogelijk ook niet allemaal vervuld kunnen worden…)

-          Meer paprika’s

-          Meer aubergines

-          Meer suikermais (er was heel veel, maar de oogstperiode is slechts enkele weken)

-          Meer winterpostelein en veldsla (die is inderdaad grotendeels verzopen)

-          Andere soort oranje pompoenen, velen waren niet optimaal / niet zoet genoeg.

-          Groenselderij (die was slecht gelukt idd)

-          Gekleurde peen

-          Savooiekool

-          Veel peterselie en basilicum

-          Komkommers (die goed lukken J)

Zeker houden:

-   Sperziebonen, mais, ui, prei, rode biet, veel sla en tomaten en eigenlijk alles :-)

    Als ik iets vergeten ben, laat het weten.

Abonnementen 2024

Als eerste wil ik iedereen die in deze pioniersfase van De Hommelhoeve dit initiatief steunt met een zelfoogstabonnement van harte bedanken. Want zonder het vertrouwen van jullie als liefhebbers voor onze tuin/producten heeft de boerderij geen bestaansrecht. En het is niet altijd alleen maar mooi en voldoening gevend, maar het zelf oogsten moet je wel inbouwen als nieuwe gewoonte en dat kost moeite. En tijd en energie enzo. Top dus!

Of je nu wilt doorgaan met het abonnement of stopt. Ik ben benieuwd wat komend seizoen gaat brengen; ik heb al een aantal geluiden gehoord van mensen die willen mee gaan oogsten. Ook de nieuwe stagiaire Rosetta heeft goedkeuring van school en zal vanaf mei tot oktober komen meedraaien.

Om diverse redenen zal ook een aantal abonnees stoppen. Ook voor hen geldt:

Het abonnement dat je hebt, geldt tot het moment dat je dat vorig jaar begonnen bent met oogsten. Dit idee ontstond in de loop van het jaar toen het seizoen vorderde en er mensen bleven instappen. Dit gaat natuurlijk op basis van vertrouwen.

Vleespakketten

Heel binnenkort zijn er weer rundvleespakketten van onze grasgevoerde Brandrode stier Gert-Jan, 5 kg diverse soorten vlees die van het dier afkomen, voor € 120,-. Laat je het weten als je interesse hebt in een pakket?
Bij het afhaalmoment, dat ik zsm probeer te regelen, zal ook varkensvlees van ons Duroc scharrelvarken Knar te koop zijn, alsmede enkele stukken kip.

En natuurlijk: Aardappelen! En je kunt even kijken in de tuin en de kas hoe het erbij ligt en of er nog iets te oogsten is voor je. Wie weet zien we elkaar gauw!

Hartelijke groeten,

Jasmijn

 

 

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261