De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

Eindelijk is hier weer een nieuwsbrief van De Hommelhoeve. Het was een bezig najaar maar nu de Sint weer naar het zuiden vertrokken is, is het tijd voor het herfstnieuws van de boerderij. Inmiddels is de tuin in winterrust gegaan.

* Aardappelen en zuurkool te koop

* Vleespakketten, rund, varken, half-om-half

* Oogstnieuws

* Eindejaarsterugblik

* Evaluatiemoment zelfoogsttuin: vrijdag 29 december, met winters buffet na afloop!

* Samen zingen met Kerst: 25 december

* Driekoningenpreparaat: 6 januari

Aardappelen en zuurkool te koop

De zuurkool is erg goed gelukt en er is genoeg, dus als je niet al zelf had gemaakt... welkom!


Zuurkool combineert fantastisch met aardappelen, daarvan is er van diverse soorten nog een ruime voorraad! Steun De Hommelhoeve en kom aardappelen kopen.

 

Vleespakketten rund, varken en half-om-half

Voor de Kerst zou het natuurlijk heerlijk zijn geweest om een lekker stukje verantwoord vlees bij de aardappelen en zuurkool te kunnen eten. Helaas heeft de slager een ongelukje gehad en wordt het waarschijnlijk januari voordat varken Knar en een stier (waarschijnlijk toch Gert-Jan) geslacht kunnen worden. 

Laat het alvast weten als je interesse hebt in vlees!

 

Oogstnieuws

Er is hard gewerkt om de oogst uit de tuin voor de winter binnen te halen. Het vele water speelt hier ook bij ons parten, ondanks de al getroffen maatregelen zoals een pompje in de sloot naast de kas. Maar we redden wat er te redden valt en delen met de zelfoogsters wat er nog is.

Hier zie je hoe we de winterpeen uit de natte tuin halen. Alles is uitgezocht en in de kuil gelegd en met stro toegedekt. Er zijn diverse schoolklassen op bezoek geweest en de kinderen hebben goed geholpen:

Het ging helaas niet helemaal goed met de bewaargroentes, er viel te veel hemelwater en een deel ging rotten. We hebben een deel eruit gehaald en uitgezocht. Er is een tentje overheen gebouwd en we gaan het maar gauw opeten :-)

De groenteresten, het loof en de slechte exemplaren worden dankbaar verorberd door Knar en Knor:

 

Eindejaarsterugblik

Van al die regen, het drijfnatte land, de modder en alles wat daarbij komt, zou je mismoedig kunnen worden. Het lokt mij niet zo om meer de tuin in te gaan dan nodig om de dieren te voeren en zelf wat te eten eruit te halen. Maar beter dan in de weemoed verzinken, realiseer ik me het vele mooie en goede dat het leven op De Hommelhoeve het afgelopen jaar gebracht heeft.

Nu de Adventstijd is aangebroken, kijken we met voldoening terug op de grote rijkdom die we aan gewassen van het land hebben gekregen, de mooie ontmoetingen, evenementen en gebeurtenissen op en rond De Hommelhoeve.

 

Hier een een greep eruit:

In november en oktober hebben veel kinderen, van 4 tot 14 jaar oud, De Hommelhoeve bezocht met hun klas voor een leerzame en leuke boerderijdag. Kinderen, leerkrachten en ouders waren allemaal heel enthousiast. Dit smaakt naar meer!

In oktober is de jongveestal in de grote schuur afgebouwd. Grietje, Greetje, Hermien, Hiltje en Clara hebben nu een dak boven het hoofd en ze trappen vooral het land niet stuk.

De stieren gaan van de weide aan de Sterrebosweg binnenkort naar ons stukje bos met weitje in Hoenderloo. Daar is een omheining gebouwd en een hooiruif met dak geplaatst. De stieren kunnen er straks naar hartenlust tussen de bomen spelen, aan blaadjes knabbelen en hooi eten.

 

Ook hebben we met een groepje cursisten composthopen gemaakt onder leiding van Jan Weijssenfeld. Hier zie je hoe de preparaten er in gedaan worden:

Met Michaël zijn alle preparaten gemaakt en ingegraven op geschikte plekken op het bedrijf, goed gemarkeerd met een bordje, opdat we ze in het voorjaar kunnen terugvinden.

Begin september hadden we een zeer geslaagde avond Biodyneren in de tuin, met rondleiding vooraf en de allermooiste, bijzonder lekkere gerechtjes met ingrediënten van De Hommelhoeve.

De mensen van de fietstocht waren zeer enthousiast over de rondleiding en de koffie/thee met de bekende rode bietenbrownies! We hebben er donateurs bij gekregen; mensen die geen klant kunnen/willen worden, maar De Hommelhoeve toch graag steunen.

 

Tijdens het gezellige oogstfeest met de abonnees en vrijwilligers hebben we een rondwandelingen over het land gemaakt waarbij we de avontuurlijke route namen:

En zo zouden we nog wel even kunnen doorgaan, de prachtige groente, de opgroeiende jonge dieren, de groei naar 25 zelfoogstabonnees, De Aardedans van DeDae, de Open Dag hier met Pinksteren...

Evaluatie 2023 en vooruitblik 2024:

vrijdag 29 december

Daarom organiseren we tijdens de Heilige Nachten tussen Kerst en Driekoningen een evaluatiemoment waarbij alle vaste tuinploegmedewerkers, zelfoogstabonnees, groentepakket-, en andere vaste klanten van vlees en overige boerderijproducten, donateurs en andere sympathisanten van De Hommelhoeve zijn uitgenodigd Het evaluatiemoment betreft de hele Hommelhoeve, maar concentreert zich in het bijzonder op de zelfoogsttuin, aangezien die voor het eerste jaar deze omvang had. Hoe heb je het ervaren? Waar ben je enthousiast over? Wat moet blijven? Wat zou anders kunnen? Wat zijn knelpunten? Welke groente moet er volgend jaar absoluut bij? Zullen we een betere verdeling van de regen bestellen? ;-)

We denken het zo te doen: inloop 14.30 uur, start 15.00 uur 'vergadering'/kringgesprek.

Wij verzorgen koffie/thee/lekkers bij de vergadering.

Aansluitend is iedereen van harte uitgenodigd voor een heus:

 

Winterse soepen-, stoof- en stamppotten buffet!

Het lijkt ons leuk om, net als bij het oogstfeest, allemaal een winters gerecht(je) te maken met zoveel mogelijk wintergroente uit de tuin/opslag/kas. Die kunnen we dan allemaal proeven, ideeën en recepten uitwisselen en er een gezellige winterse avond van maken bij de houtkachel.

Neem je ovenschotel, soepje, stoof- of stamppotje mee om te delen en bord, beker, bestek. Trek warme kleren aan, we zullen in het voorhuis (in aanbouw) zitten van de boerderij, met de houtkachel flink aan. Maar het is daar nog niet af... Kinderen uiteraard welkom, die gaan zich zeker vermaken buiten of op de hooizolder en eten daarna lekker mee.

Maar eerst...

***

 

Samen zingen in de (Kerst)stal:

Eerste Kerstdag 25 december om 15.00 uur zullen we met ieder die dat wil, in de grote schuur, bij de 'levende kerststal', de nieuwe jongveestal, samen kerstliederen zingen.

 

Iedereen mag meezingen, het is geen concert; de vorm is nog aan het ontstaan, maar we volgen het kerstverhaal aan de hand van meer of minder bekende Nederlandse kerstliederen met instrumentale begeleiding. Tekstboekjes krijg je ter plekke.

Als er kinderen zijn die willen meespelen als engel, Jozef, herder, koning of schaapje oid, laat het weten. De rol van Maria is al vergeven :-) Als het lukt, is er een door kinderen uitgebeeld eenvoudig kerstspel aan de hand van de liederen. Zo niet, dan zingen we samen onszelf, de planten, de bijen, de dieren, de natuurwezens en al het leven op de Hommelhoeve toe.

Wie in de buurt is, wees welkom!

 

***

Driekoningen Preparaat

Als afsluiting van de Heilige Nachten willen we op zaterdag 6 januari om 14.00 uur het Driekoningenpreparaat bereiden en uitbrengen onder leiding van Jan Weijssenfeld. Onder het maken zal hij vertellen over dit preparaat en hoe het bijdraagt aan de bedrijfsindividualiteit.

Wie zich geroepen voelt, is van harte welkom dit mee te beleven. Naderhand is er ruimte voor een gezellig samenzijn en kunnen we met een hapje en een drankje het nieuwe jaar inluiden.

***

Tot slot bedanken we jullie voor de belangstelling, op welke manier ook. We hopen velen van jullie nog te zien maar wensen je toch alvast een gezegende Kersttijd en een in alle opzichten vruchtbaar Nieuw Jaar!

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261