De Hommelhoeve De Hommelhoeve
Natuur en landbouw gaan samen
Nieuwsbrief van De Hommelhoeve Bekijk online

Beste {name},

 

Aardappeloogst op de boerderij: kom dinsdag 22 augustus helpen rooien en rapen!

Vleespakketten rund: reservering geopend

Ecstatic Dance Nature: zaterdag 26 augustus. Dans je mee op de blote voeten in het groene gras?

Biodyneren: Zaterdag 9 september verzorgt Miene op De Hommelhoeve een heerlijk diner. Aanmelding geopend

Meer boerderijnieuws

 

Aardappeloogstdag dinsdag 22 augustus!

 

Kijk wat een mooie aardappelen! Het loof sterft af. De grond is mooi droog en het weer is goed. Het is tijd om ze te rooien. Een leuke klus om met veel mensen te doen. De aardappelrooier achter de trekker haalt ze uit grond naar boven. We lopen er met z'n allen achteraan en rapen de aardappelen op in kratten. Ferdi heeft vandaag mooie houten kisten opgehaald via het bekende internetforum, dus daar kunnen ze mooi in opgeslagen worden als ze gesorteerd zijn.

Komt allen op de volgende momenten:

Etappe 1: inloop 8.30, rooien 9.00 uur met theepauze tot aan de lunch.

Etappe 2: na schooltijd = 15.00 uur tot het klaar is of we moeten eten. Neem alle kinderen mee want het is een leuke bezigheid, lekker met de blote voetjes in de grond aardappeltjes zoeken.

 

Vleespakketten

Vrijdag 1 september gaat er een koe naar de slacht. Ze heeft haar prachtige hoorns met trots gedragen, haar eigen kalveren een half jaar gezoogd, voornamelijk kruidenrijk gras gegraasd en hooi gegeten en een beetje geplette granen van eigen land en een heel klein beetje aangekochte bio brok. Kortom wij vinden dat ze een mooi landbouwhuisdierleven gehad heeft. We danken haar voor al het moois dat ze de mensen gegeven heeft: de best denkbare mest om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen, de melk, de kalveren en tot slot haar vlees. Grasgevoerd rundvlees noemen ze dat.

Het vlees wordt in pakketten van 5 kg verkocht voor € 120,-, te reserveren bij Jasmijn via info@dehommelhoeve.nl. In de pakketten zit een evenredige verdeling van het vlees dat van het dier afkomt. Ook zijn er bottenpakketten van 2,5 kg voor € 20,-. Er zijn al reserveringen binnengekomen tijdens onze vakantie, die ik op een lijst verzamel. Als je één dezer dagen niets hoort, herinner mij dan nog een keer aan je

pakketwens. De exacte ophaaldag is nog niet bekend, maar is begin van de week volgend op 1 september. Meer info volgt.

Hier eten ze trouwens ook groenteresten en on(gewenst)kruid.

 

Ecstatic Dance in de tuin op De Hommelhoeve

Zin om te dansen met de blote voeten op het gras? Wees welkom op zaterdag 26 augustus:
19.00 - 19.30 Inloop
19.30 - 20.00 Ceremonie MC Merijn
20.00 - 22.00 Ecstatic Dance Martyn Zij
22.00 uur: feestelijk fruit na afloop. 
Er is thee en heerlijk verfrissend water met citroen of munt.
Tickets zijn 21 euro, te krijgen via https://hipsy.nl/shop/22101-ecstatic-dance-nature-dj-sefrijn of ter plekke aan de deur.
 
Biodyneren op De Hommelhoeve:
Za terdag 9 september 2023 wordt een heerlijk biologisch diner verzorgd op de Hommelhoeve.
Met dit diner sluiten wij aan bij het initiatief van de BD-Vereniging om in de zomer en de herfst ‘Biodynamische Diners’ op boerderijen te organiseren: De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam, ziel en geest. Samen eten aan een lange tafel op een biodynamische boerderij, waarbij ook boer en kok aanschuiven. Dit wordt gecombineerd met een rondleiding op de boerderij.
De parallellen tussen land en keuken worden mooi gekenschetst op hun website:
Op het land In de keuken
zorg voor bodemleven zorg voor darmflora
vruchtwisseling afwisseling wortel-, blad- en vruchtgroenten
eigenheid van plant en dier eigenheid van volwaardige producten
aandacht en bewustzijn van de boer aandacht en bewustzijn van de kok
biodiversiteit gevarieerde maaltijd
schoonheid van een afwisselend landschap mooi opgemaakte maaltijd

Willemien van Miene eten & ervaren maakt met de heerlijke ingrediënten die De Hommelhoeve biedt een verrassende culinaire ervaring, waarbij de liefde waarmee mens, land en dieren hier worden omringd te voelen en te proeven is. Er wordt vlees geserveerd maar er zijn ook vegetarische en veganistische opties. Wees welkom bij ons aan tafel!

 

16.30 uur: Inloop

17.00 uur: Rondleiding over de boerderij en de landerijen

18.00 uur: Diner, we gaan samen aan tafel in de zelfoogsttuin, het kloppend hart van De Hommelhoeve, omringd door de prachtige groenten en de mooie dieren.

Kosten: € 44,50.

Meer info en aanmelden: bij Miene eten & ervaren, via: info@miene.nl, gaarne vooraf voldoen op bankrekeningnummer NL10Trio0390966118 tnv Miene eten & ervaren, ovv Biodyneren op De Hommelhoeve 9 september 2023. Na betaling is je aanmelding definitief.

Een paar van die mooie groentes uit het kolenvak:

Meer Boerderijnieuws

Niet alleen de koolgewassen groeien als kool, ook het onkruid. Het is een flinke klus om het wieden en schoffelen bij te houden! Gelukkig hebben we regelmatig hulp. Er wordt hard gewerkt, maar gelukkig is het ook erg gezellig.En het grote oogsten is begonnen, er zijn telkens weer nieuwe bloemkolen, broccoli's en nu enkele romanesco's rijp, spitskool, chinese kool, en de winterkolen staan er prachtig bij. Naast de vrachten bonen, courgetten en augurken die we hebben gehad, zijn nu ook de meeste uien geoogst.

Waar het gras in de groentevakken niet gewenst is, zijn we er in de vorm van hooi weer erg blij mee. Er is afgelopen week gras gemaaid op weides in de buurt die we mogen maaien. Het gras is geschud, geharkt en in balen geperst en vandaag zijn de balen opgehaald. Ik vind ze uiterlijk niet zo mooi, maar de droge opslag is niet groot genoeg, dus is het plastic er omheen is wel erg praktisch: nu kunnen de balen buiten liggen en blijft het hooi toch goed. En dat is dan wel weer mooi! De balen passen maar net op de wagens achter de trekker. Soms moet Ferdi met de shovel en balenklem een beetje proppen en duwen.

Losse verkoop

Varkensvlees is er nog los per soort te koop: schnitzels, worstjes, spekblokjes, reuzel is er nog, en ik heb de botten teruggevonden. Laatst was er iemand geïnteresseerd maar kon ik ze niet vinden. Nu weet ik niet meer wie het was, maar wie wil mag zich melden!

Ook groente waar te veel van is voor de fijne en gestaag groeiende groep zelfoogst-abonnees, wordt los verkocht aan incidentele oogsters.

De Hommelhoeve

Hommelstraat 1

7399 RK Empe

 

www.dehommelhoeve.nl

info@dehommelhoeve.nl

 

Telefoon: 0575-231121

Jasmijn: 06-24663720

Ferdi: 06-25013261

Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekijk online