Nieuwsbrief van de Hommelhoeve

Beste mensen,

Het duurde wat langer dan gewenst, maar hier is dan de eerste echte nieuwsbrief van de Hommelhoeve. Eigenlijk was die 30 december al verstuurd, maar het lukte niet om hem ook te laten aankomen bij jullie. De nieuwjaarswensen zijn dus een beetje laat! Maar ondertussen ga ik de brief aanvullen met nog nieuwer nieuws J

Wij kijken terug op een mooi, productief en leerzaam jaar! We kijken uit naar het nieuwe jaar waarin nog weel meer gaat gebeuren en de Hommelhoeve verder zal groeien! De Hommelhoeve wordt nog steeds mooier, levendiger, natuurlijker en ook nog productiever, nog leerzamer én nog gezelliger!

Vorig jaar is een verkenning gemaakt met de zelfoogsttuin die veel prachtige groente heeft geleverd en mensen die betrokken zijn geraakt bij De Hommelhoeve. Van de wintergroente genieten we nog volop en ook zijn er nog veel aardappelen te koop! Komend jaar wordt de zelfoogsttuin groter en professioneler. Hij wordt al aangelegd op het stuk grond voor de boerderij, waar je vanaf de straat makkelijk kunt komen. De ideeën hiervoor zijn deze week besproken en worden hieronder uitgewerkt. Nog even verder lezen dus! ;-)

De cursussen (moestuin, preparaten, compost) waren inspirerend en enthousiasmerend en worden dit jaar herhaald. De start van de moestuincursus is al 10 februari! Op 6 januari hebben we olv Jan Weijsenfeld het Driekoningenpreparaat gemaakt en uitgebracht, terwijl we ons verbonden met de gaven van de drie wijzen die in het preparaat gingen en hun betekenis. We hebben het langs de randen van de percelen uitgebracht en langs de randen van de nieuwe tuin om het onze intenties mee te geven en de bedrijfseigenheid te versterken. Het was erg mooi om te doen en we willen het volgend jaar weer doen.

De eerste stier is geslacht en er bereiken mij vele lovende berichten over de smaak van het vlees. Wij vinden het zelf ook heel lekker! Dankjewel lieve Sten!

De drie mooie kastanjebruine Duroc biggetjes Knir, Knar en Knor zijn tegenover de koeienstal komen wonen. Daar hebben zij genoten van de melkoverschotten en groenteresten en ze groeien als kool. Ze hebben de verdwaalde aardappelen inmiddels aardig uit het veld gegeten en een flinke modderpoel gecreëerd!

Het was een gezellige boel bij het stratenmakersfestijn en wat is er hard gewerkt die dagen! Degene die hun vleespakket kwamen ophalen, konden er van meegenieten. De bestrating ligt er precies op tijd in, wat een grote verademing is bij dit natte weer. Ook de verbouwing van ons woonhuis is in de decembermaand flink opgeschoten.

Sinds een paar dagen voor Kerst staan de koeien (4+1 kalf) op stal en loopt de melkgift rap terug. Behalve op eerste Kerstdag. Toen Ferdi thuis kwam om ze te melken waren ze uit de stal verdwenen. Gelukkig niet ver weg, want ze stonden van een heerlijk kerstmaal te genieten in mijn moestuin! De Russische roerbakkool was waarschijnlijk het lekkerst want daarvan is niet veel over, maar palmkool en boerenkool smaakten ook erg goed!

De vaarskalveren (Hermien en de tweeling Grietje en Greetje) zijn vandaag van de overkant van de weg verhuisd naar een wei hier aan huis. Ze doen het goed in hun prachtig pluizige, Brandrode vacht. Toch zou een schuilstal wel fijn voor ze zijn en die is intussen gemaakt en staat klaar om geplaatst te worden. Als het bevalt, krijgen de stieren Gert-Jan en Sep in de andere wei er ook eentje. Ondertussen is het jongste stierkalf Hannes bij hen gevoegd en hij maakt het goed bij zijn nieuwe vriendjes.

Er is een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe zelfoogsttuin in de wei voor het huis. Daar wordt momenteel ook gewerkt aan de permanente varkenswei, maar daarvoor moet eerst de sloot geschoond worden en de wilgen geknot, waarmee vandaag een begin is gemaakt. De houtsnippers liggen al grotendeels op de bedden waar de bessen en frambozen komen. Met dank aan de toekomstige stagiaire (fijn dat je komt!), die een dagje kwam meelopen, en nog een aantal helpende handen.

Straks kun je groente oogsten terwijl naast je de koeien met hun kalveren grazen en de varkentjes met hun snuit in de grond wroeten. Groente die niet voor mensen geschikt is, kan direct over het hek naar de dieren toe! Heb je interesse in een abonnement op de zelfoogsttuin? Laat het weten! En heel graag doorgeven aan andere mogelijk geïnteresseerden.

We zijn met een paar vrijwilligers en meedenkers bij elkaar gekomen om samen te zoeken naar een goede formule voor het komende seizoen (en de komende jaren) op de Hommelhoeve, met name gericht op de zelfoogsttuin. We gaan graag in gesprek over wat redelijke prijzen zouden zijn voor zelfoogsters, waar vraag naar zou kunnen zijn vanuit potentiele klanten, hoe wij meer mensen kunnen bereiken en de groep met betrokkenen kunnen vergroten.

We merken dat mensen op verschillende manieren betrokken kunnen en willen zijn bij het wel en wee op De Hommelhoeve. Dat is echt heel verheugend om te merken! En zo verschillend als er mensen zijn. Bijv. als groente- en/of zuivel abonnee of -klant, door een plek te bieden voor een afhaalpunt, door voor een groepje mensen de bestellingen op te halen en te verdelen, of door te helpen met klussen op en rond de boerderij (of de pc). Er is een trouwe tuinploeg die een vaste dag per week komt meewerken in de tuin. Het is fijn om je te verbinden met de groente die je gaat eten, met Moeder Aarde en met de frisse buitenlucht, waarin je zinvol actief ben. En het is ook nog eens heel gezellig. Wil je een keer meewerken? Vast of incidenteel, ook op andere dagen straks als het seizoen weer losbarst, veel is mogelijk: laat het me weten via mail of app!

Graag maak ik nog een keer reclame voor de cursussen het komende jaar:

Moestuincursus, nu in vier vrijdagavonden en 4 aansluitende zaterdagochtenden:

  1. 10 en 11 februari: Bodem en Bemesting
  2. 17 en 18 maart: Teeltplan en Vruchtwisseling
  3. 14 en 15 april: Gewassen in het Jaarverloop
  4. 12 en 13 mei: Oogsten en Bewaren

Preparatencursus

  1. Zaterdag 22 april: inleiding, koemestpreparaat en paardenbloemen
  2. Zaterdag 17 juni:   kiezelpreparaat, kamille en brandnetel
  3. Zaterdag 1 juli:       valeriaan en duizendblad
  4. Zaterdag 30 september: eikenschors en bereiden van de preparaten
  5. Maandag 2e Paasdag 2024: preparaten uitgegraven en verdelen

Compostcursus: 13 en 14 oktober 2023

Binnenkort komt er weer nieuws want dan heb ik de ideeën voor de zelfoogsttuin uitgewerkt!

Hartelijke groeten,

Jasmijn en Ferdi

Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekijk online